Wie is Vitalik Buterin?

Door de jaren hebben heel wat persoonlijkheden uit de cryptowereld een formidabele reputatie opgebouwd. Deze reputatie hebben ze doorgaans te wijten aan het feit dat ze (mede) verantwoordelijk waren voor de oprichting van een bepaalde cryptovaluta. Eén van de bekendste persoonlijkheden op dit vlak luistert naar de naam ‘Vitalik Buterin’.

Hij is het absolute meesterbrein achter de cryptovaluta Ethereum. De kans is bijzonder groot dat je deze naam al eens eerder hebt horen vallen, maar wie is Vitalik Buterin nu precies en wat moeten we over hem weten? Het zijn stuk voor stuk vragen die we graag voor jou hier in dit blogartikel beantwoorden. 

Kennismaking met de jonge Vitalik Buterin

Buterin werd geboren in het Russische stadje Kolomma in de buurt van de hoofdstad Moskou. Toen hij zes jaar was emigreerde hij samen met zijn ouders naar Canada. Het duurde niet lang voordat duidelijk werd dat Buterin niet zomaar een jongen was.

Reeds in groep vijf komt hij dan ook terecht in een klas voor hoogbegaafde jongeren. Later zou blijken dat hij in het bijzonder over een uitmuntende kennis beschikt op vlak van wiskunde, programmeren en economie. Dit is, althans zo zou later blijken, een uitstekende basis om het te kunnen maken in de wondere wereld van de cryptovaluta’s.

De link tussen Vitalik Buterin en Bitcoin

Vanaf het jaar 2011 komt Vitalik Buterin op een gezapig tempo in aanraking met de nummer één cryptovaluta van de wereld, namelijk Bitcoin. In datzelfde jaar wordt hij benaderd door Mihai Alisie om te gaan schrijven voor het Bitcoin Magazine. Op dat ogenblik was dat één van de meest prestigieuze nieuwssites met informatievoorziening over Bitcoin. Buterin gaat de uitdaging maar wat graag aan. Uiteindelijk zou hij werkzaam blijven voor het platform tot het jaar 2014.

Hij schreef heel wat prachtige stukken die door de bezoekers van de website maar wat graag werden gelezen. Vanaf dat punt raakte Buterin steeds dieper betrokken in de wereld van Bitcoin. Hij leert bovendien ook steeds meer over de mogelijkheden waar de munt over beschikt. Tegelijkertijd wordt het voor Buterin ook steeds meer duidelijk dat er ook heel wat beperkingen aan verbonden zijn. Bitcoin wordt namelijk door hem louter en alleen aanzien als een platform om transacties over te boeken. Andere toepassingen zijn er op dat ogenblik immers niet. 

Buterin heeft al snel door dat de blockchaintechnologie ook voor andere toepassingen kan dienen. Het gaat daarbij onder meer om het draaien van decentrale applicaties. Dit idee zou uiteindelijk aan de basis gaan liggen voor het ontstaan van zijn eigen, complete nieuwe blockchainplatform. Je kan het wellicht al raden, het Ethereum netwerk was geboren!

De geboorte van het Ethereum netwerk 

Aan het einde van het jaar 2013 wordt door Vitalik Buterin de whitepaper geschreven voor het Ethereum netwerk. Op dat moment was de jonge Rus amper 19 jaar oud. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat steeds meer mensen interesse vertoonden in het project. Hierdoor is het slechts een kwestie van tijd voordat er een indrukwekkend ontwikkelingsteam ontstaat. In eerste instantie bestaat dat ontwikkelteam uit Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Antohony Di lorio, Charles Hoskinson, Joseph Lubin en Gavin Wood. 

Het Ethereum project wordt voorgesteld door Buterin in januari van het jaar 2014. Op een Bitcoin bijeenkomst die wordt gehouden in het Amerikaanse Miami maakt Buterin zijn nieuwe uitvinding bekend. Een aantal maanden daarna zou de crowdsale van start gaan. Op dat ogenblik was het mogelijk voor geïnteresseerden om in het bezit te komen van één ether voor een bescheiden prijs van amper 31 dollarcent. Uiteindelijk zou er tijdens de crowdsale een bedrag worden opgehaald van 31.000 Bitcoin! Op dat ogenblik vertegenwoordigde deze hoeveelheid Bitcoin een waarde van 18 miljoen euro. Met dat geld werd door Buterin in Zwitserland de Ethereum Foundation opgericht. Dit is een non-profit organisatie die is belast met het toezicht houden over de ontwikkelingen op het netwerk van Ethereum.

Oprichting van de Ethereum Alliance

De groei van het Ethereum platform van Vitalik Buterin krijgt een extra stevige impuls in het jaar 2017. Het was namelijk in dat jaar dat de Ethereum Alliance werd opgericht. Het betreft hier een softwareplatform voor Ethereum waar 150 grote bedrijven hun medewerking aan verlenen. Het gaat hierbij om ronkende namen uit de technologie wereld waaronder bijvoorbeeld Microsoft en Intel, maar ook MasterCard. 

Het aankondigen van deze alliantie geeft het Ethereum van Buterin een groeispurt die eigenlijk niemand voor mogelijk had durven te houden. De groei die Ethereum inzette vanaf maart 2017 was volgens velen het absolute startsein voor de enorme bullrun die de volledige cryptomarkt doormaakte. Vanaf dat ogenblik werd Vitalik Buterin meer dan ooit tevoren één van de meest invloedrijke personen uit de cryptowereld. De kans is zeer groot dat hij dit ook altijd zal blijven.