Wat zijn tokenized aandelen?

De cryptomarkt is druk bezig om te diversifiëren. Het gaat niet enkel meer over de cryptomunten als bitcoin en ethereum. Daarbij valt het voornamelijk op dat de grens met de reguliere markten steeds dunner wordt. Eén van de nieuwe producten die dit eigenlijk meteen stevig duidelijk maakt zijn de zogenaamde tokenized aandelen. Het gaat hierbij zoals de naam reeds laat vermoeden om een soort van tokens waarbij de waarde over een connectie beschikt met deze van het aandeel waar ze betrekking toe heeft.

Dit moet het mogelijk maken voor enthousiastelingen van cryptocurrencies om ook hun graantje mee te kunnen pikken van een stijging in de reguliere aandelenmarkt. Wat zijn tokenized aandelen nu precies en op welke voordelen kan je ermee rekenen? Dat laten we je graag ontdekken door middel van de onderstaande informatie!

Wat zijn tokenized aandelen?

Zonder het al te complex te willen maken kunnen we eigenlijk stellen dat tokenized aandelen een soort van synthetische aandelen zijn. Met andere woorden, het is geen echt aandeel, maar een digitale activa. Dit zorgt ervoor dat het in de basis mogelijk moet zijn om ze aan te kunnen kopen bij tal van verschillende brokers en exchanges overal ter wereld. In principe kunnen deze digitale assets namelijk door elke partij vrij eenvoudig worden aangeboden. Onder meer de exchange Binance was een belangrijke speler op dit vlak, alleen liep zij tegen een zeer strenge regulering aan. 

Ondanks het feit dat tokenized aandelen eenvoudig kunnen worden aangeboden is er duidelijk sprake van een sterke link met de reguliere aandelenmarkt. Hier knelt dan ook een belangrijk schoentje. Even was Binance één van de belangrijkste aanbieders van deze digitale assets. Op een zeker ogenblik in het jaar 2021 moest de bekende exchange echter beslissen om te stoppen met het aanbieden van deze virtuele aandelen. De reden hiervoor moest niet ver worden gezocht. Ze was er namelijk niet in geslaagd om te voldoen aan de geldende regulering. Ondanks het feit dat het dus niet gaat om echte aandelen krijgen aanbieders toch niet volledig vrij spel… en dat is maar goed ook.

Welke tokenized aandelen bestaan er allemaal?

Het verhaal van tokenized aandelen is in tegenstelling tot wat veel mensen misschien vermoeden geen toekomstmuziek, in tegendeel. Deze synthetische versies van de echte aandelen bestaan dan ook reeds. Verschillende van ’s werelds grootste bedrijven beschikken op moment van schrijven dan ook reeds over dergelijke aandelen. Het gaat daarbij concreet om partijen zoals bijvoorbeeld:

  • Tesla; 
  • Google; 
  • Apple; 
  • Amazon;

Bovenstaande zijn uiteraard allesbehalve kleine spelers. Sterker nog, in de praktijk zijn het één van de grootste bedrijven die er bestaan. Verschillende mensen hebben er ondertussen voor gekozen om op deze manier hun graantje mee te pikken van een stijging in de aandelenkoers van deze gigantische ondernemingen. Wil je graag ontdekken wat nu precies de interessantste voordelen zijn waar je op kan rekenen bij een investering in tokenized aandelen? Lees dan vooral even snel verder!

Op welke voordelen kan je rekenen bij tokenized aandelen?

De vraag die een groot aantal mensen zich terecht stellen is op welke voordelen je nu precies kan rekenen bij tokenized aandelen. Met andere woorden, waarom zou je er nu precies voor moeten kiezen om in deze synthetische aandelen te investeren in plaats van in echte aandelen? Het antwoord op deze vraag is nochtans in de praktijk vrij eenvoudig. Er zijn hier vier concrete voordelen aan verbonden:

  1. Investeringen in synthetische aandelen kan je eigenlijk de klok rond doen; 
  2. De mogelijkheden die tokenized stocks bieden zijn zo goed als eindeloos; 
  3. De kosten zijn verschillend van de standaard beurskosten; 
  4. Het is mogelijk om fractionele aandelen te kopen; 

In het bijzonder dit laatste voordeel is er één waar heel wat (kleine) investeerders reeds vele jaren naar snakken. Zij zouden bijvoorbeeld graag een aandeel willen kopen van Amazon. Echter zorgt de indrukwekkende waarde van het aandeel ervoor dat dit voor veel kleine en beginnende beleggers gewoon niet mogelijk is. Op dat vlak bieden tokenized aandelen een zeer interessante oplossing.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

Tokenized stocks brengen duidelijk tal van interessante voordelen met zich mee. Er zijn echter ook niet onbelangrijke nadelen aan verbonden waar je aandacht aan zal willen besteden. Wat bijvoorbeeld te denken van het feit dat je eigenlijk niet echt aandeelhouder wordt? Dit is een belangrijk aandachtspunt omdat er daarmee ook verschillende rechten komen te vervallen. Eén van de belangrijkste rechten is het toegekend krijgen van een dividend bij waarde-aandelen. 

In principe is het zo dat tokenized stocks geen dividend kunnen uitbetalen. Eventueel zou de aanbieder er wel voor kunnen kiezen om een bepaalde beloning uit te keren voor het aanhouden van de token, maar dat is volledig aan hen. Door het verliezen van het dividend kan er een toch niet onbelangrijke meerwaarde bij een investering in grote bedrijven zoals Apple en Microsoft verloren gaan. Is dit voor jou niet meteen een grote issue? Dan kan een investering in tokenized aandelen het overwegen waard zijn.