Wat is een cryptocurrency exchange?

Om te kunnen investeren of handelen met cryptovaluta heb je een account bij een cryptocurrency exchange nodig. Zo’n cryptocurrency exchange is een bedrijf waarbij je als klant digitale valuta of cryptocurrencies kunt verhandelen voor andere soorten valuta. Bij een bedrijf waar je digitale valuta kunt verhandelen kun je gewenste cryptocurrency kopen zoals onder andere de Bitcoin, de Ethereum of de Litecoin.

Op het moment dat je deze cryptocurrency hebt aangeschaft, kun je deze overboeken naar je persoonlijke wallet. Makkelijk gezegd is een cryptocurrency een beurs. Deze beurs kun je zien als een soort groot online warenhuis waarbij je allerlei verschillende cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. 

Welke cryptocurrency exchanges zijn er allemaal?

Omdat de populariteit rondom cryptocurrency de afgelopen jaren enorm is toegenomen, kom je ook allerlei verschillende cryptocurrency exchanges tegen. Dit kunnen Nederlandse exchanges zijn, maar ook buitenlandse. Omdat er veel verschillende exchanges zijn, is het aannemelijk dat niet iedere cryptocurrency exchange even betrouwbaar is. Iedere exchange kan een eigen assortiment van verschillende soorten cryptocurrency hebben. Daarnaast kan ook iedere exchange andere voorwaarden hebben en gebruik maken van verschillende betalingsmethoden hanteren. 

Het is dus niet zomaar aan te geven welke cryptocurrency exchange je nu het beste kunt kiezen om je digitale valuta te kopen of te verkopen. Het kiezen van de juiste exchange is afhankelijk van je persoonlijke wensen en behoeften. Wanneer je nog niet zo thuis bent in cryptocurrency maar wel op zoek bent naar een cryptocurrency exchange en in Nederland woont, kan het verstandig zijn om op zoek te gaan naar een Nederlandse exchange.

De meest populaire Nederlandse crypto exchange is Bitavo. Bij dit bedrijf kun je heel gemakkelijk meer dan 50 verschillende soorten cryptovaluta kopen. Daarnaast kun je de betalingen bij dit bedrijf verrichten via iDeal. Geen gedoe dus met een creditcard of met allerlei andere betaalmogelijkheden. Een bijkomend voordeel van Bitavo is dat je gratis €1000,- handelskosten op je account krijgt op het moment dat je jezelf hier aanmeldt. 

Naast deze Nederlandse cryptocurrency exchange zijn er wereldwijd nog verschillende andere exchanges te vinden. Denk bijvoorbeeld maar aan Coinbase, Binance, Blox, BitMEx en BTC Direct. Het voordeel van een Nederlandse exchange is dat je geen Engels of andere taal hoeft te spreken om te praten met de klantenservice.

Twee verschillende soorten cryptocurrency exchanges

Er zijn dus verschillende cryptocurrency exchanges die onderverdeeld kunnen worden in twee verschillende soorten. Het eerste soort cryptocurrency exchange wordt ook wel een fiat exchange genoemd. Zo’n fiat exchange is een handelsplatform waarop gebruikers verschillende soorten cryptocurrency kunnen kopen met behulp van traditioneel geld. Hierbij kun je onder andere denken aan de Euro, de Pond en de Dollar.

Het tweede soort cryptocurrency exchange wordt ook wel een C2C exchange genoemd. Bij zo’n C2C exchange is het mogelijk om cryptocurrency te kopen waarbij je ook cryptocurrency inwisselt. Je kunt bij zo’n exchange dus onder andere betalen met de Bitcoin of de Ethereum. Om verschillende soorten cryptocurrency te kunnen kopen, is het raadzaam om een account aan te maken bij zo’n C2C exchange. Veel cryptocurrencies zijn bij een fiat exchange namelijk niet verkrijgbaar aangezien het zo’n fiat exchange vaak moeilijk gemaakt wordt om verschillende cryptocurrency te verkopen. 

Hoe kun je je geld van een cryptocurrency exchange account afhalen?

Naast dat je bij een cryptocurrency exchange betalingen kunt verrichten, kun je hier ook geld vanaf halen. Je kunt in de meeste gevallen je crypto van een cryptocurrency exchange account afhalen door het te versturen naar je persoonlijke wallet. Op het moment dat je geld van een exchange account af wilt halen, is het belangrijk dat je oog hebt voor de betaling limieten die vaak gelden. Wel is het vaak mogelijk om deze limieten te verhogen. Je kunt dit vaak doen door je persoonlijke identiteit te verifiëren. 

Waar moet je op letten bij het aanmaken van een account bij een cryptocurrency exchange?

Nu je weet wat een cryptocurrency exchange is, welke exchanges zijn en hoe je geld op kunt nemen vanaf je account, is het ook belangrijk om te weten waar je op moet letten op het moment dat je een account aan gaat maken bij zo’n exchange. Voordat je een account aan gaat maken, is het raadzaam jezelf de volgende vragen te stellen: 

  • Hoe is de liquiditeit?
  • Hoe is de klantenservice?
  • Wat zijn de ruilkosten? 
  • Hoe veilig is de website? 
  • Hoeveel verschillende betalingsmogelijkheden heeft het bedrijf?
  • Is het bedrijf ook gebruiksvriendelijk voor beginners?

Het is belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat bij het uitkiezen van een cryptocurrency exchange. Voordat je overgaat tot het aanmaken van een account is het raadzaam om jezelf bovenstaande vragen te stellen.