Eén van de eerste zaken waar je aandacht aan moet besteden wanneer je eigenaar wordt van cryptocurrencies is de manier waarop je ze gaat opslaan. Dit kan op verschillende manieren. In grote lijnen maken we hierbij een onderscheid tussen een zogenaamde cold wallet enerzijds en een hot wallet anderzijds. Beide opslagmogelijkheden brengen zowel voor- als nadelen met zich mee.
Op deze pagina gaan we het specifiek hebben over een cold wallet als opslag voor jouw cryptocurrencies. Hoe werkt een dergelijke wallet nu namelijk precies en wat zijn de voor- en nadelen? We laten het je graag allemaal ontdekken hier op deze pagina!
Wat is een cold wallet?
Een cold wallet is eigenlijk niet zomaar één specifieke virtuele portefeuille. Eigenlijk vallen hier namelijk alle opslagmogelijkheden onder voor cryptocurrencies die niet over een connectie beschikken met het internet. Met andere woorden, door te kiezen voor een cold wallet zorg je er voor dat je cryptocurrencies worden opgeslagen los van het internet. Dat is interessant omdat je op deze manier in één klap menig aantal potentiële risico’s voor je wallet uit kan sluiten. Op dit vlak kan er concreet worden gedacht aan de onderstaande risico’s:
- De partij waarbij je, je cryptocurrencies parkeert kan niet failliet gaan (bijvoorbeeld een exchange);
- Je cryptocurrencies kunnen niet gestolen worden door een hacker (mits ze geen toegang hebben tot je cold wallet en de keys daarvoor).
In het verleden hebben de twee bovenstaande risico’s er voor gezorgd dat mensen een deel van hun cryptocurrencies verloren. Lees bijvoorbeeld meer over Mt. Gox. Dat is natuurlijk extreem pijnlijk. Door gebruik te maken van een cold wallet kan je deze twee risico’s gelukkig op een uitermate efficiënte manier het hoofd bieden.
Welke soorten cold wallets bestaan er precies?
Cold wallets bestaan in verschillende vormen. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven valt eigenlijk elke offline wallet onder deze noemer. Dit betekent concreet dat dit niet alleen geldt voor de zogenaamde paper wallets, maar ook voor hardware wallets. Wat deze laatste betreft zijn er bovendien door de jaren heen verschillende soorten toestellen op de markt verschenen, namelijk:
- De hardware wallets van Ledger;
- De hardware wallets van Trezor;
- De zogenaamde KeepKey cold wallet;
Naast bovenstaande bestaan er nog heel wat meer andere exemplaren, maar deze zijn ongetwijfeld de bekendste. Wanneer je van plan bent om jouw cryptocurrencies echt voor de lange termijn bij te houden kan het in ieder geval zeer interessant zijn om daarvoor te kijken in de richting van een hardware wallet. Hou er wel rekening mee dat deze wallets niet alle coins ondersteunen. Vooral voor investeerders in altcoins kan dit een belangrijk punt zijn om rekening mee te houden.
Wat zijn de voordelen van een cold wallet?
Het belangrijkste voordeel waar je op kan rekenen bij het gebruik van een cold wallet heeft te maken met het feit dat je holdings los van het internet kunnen worden bewaard. Dit zorgt er voor dat je ongelofelijk veel potentiële risico’s het hoofd kan bieden. Heel wat mensen investeren in bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum voor de lange(re) termijn. Wanneer men er dan voor kiest om de holdings aan te houden bij met name een bepaalde exchange loopt men het risico dat deze fondsen op een zeker ogenblik verloren gaan. Niet alleen kunnen hackers ze buitmaken, daarnaast is het ook mogelijk dat de exchange failliet gaat met het verlies van je coins tot gevolg.
Het opslaan van je cryptocurrencies op een cold wallet is veruit de beste keuze voor de lange termijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat je op deze manier wellicht geen rendement over je holdings kan ontvangen. Alleen voor een coin als NEO of Vechain geldt dat er ook stakingmogelijkheden voor cold storrage worden aangeboden. Dit geldt niet voor het merendeel van de andere cryptocurrencies die er op de markt zijn terug te vinden.
Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?
Er zijn zeker niet alleen maar voordelen verbonden aan het gebruik van een cold wallet. Eén van de belangrijkste aandachtspunten waar je op dit vlak rekening mee dient te houden is het feit dat je niet zomaar in staat bent om eenvoudig te handelen met je cryptovaluta’s. Op het ogenblik dat je bijvoorbeeld je Bitcoin weg gaat zetten op een cold wallet moet je deze letterlijk versturen van een hot wallet naar bijvoorbeeld een paper wallet of naar een hardware wallet. Hier zijn geen beurzen aan verbonden waardoor je niet zomaar je holdings kan verkopen of er mee kan handelen. Omwille van deze reden wordt het eigenlijk vooral aangeraden om holdings op een cold storrage te parkeren die je wenst aan te houden voor de lange(re) termijn.
Nog een ander nadeel waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van een cold storrage oplossing is terug te vinden in het feit dat je ze kan verliezen. Zowel een paper wallet als een hardware wallet moet je veilig opbergen. Indien je, je Ledger of Trezor verliest heb je evenwel als voordeel dat je de zogenaamde passphrase ook nog kan gebruiken op een ander toestel.
Met andere woorden, gaat jouw eigen hardware wallet verloren? Dan kan je gewoon een nieuw exemplaar kopen en daarop het bij jou bekende passphrase invoeren. Zo kan je terug toegang verkrijgen tot je coins. Omwille van deze reden wordt het aangeraden om je recovery sheet nooit samen te bewaren met je hardware wallet… tenzij je beiden natuurlijk in een kluis bewaart. Ook ergens een (digitale) back-up bewaren van je recovery sheet is overigens altijd een interessante keuze, hoewel het digitaal een target kan blijven voor hackers en je dus niet volledig offline bent.
Inhoudsopgave