Crypto mining, je hebt er vast al eens over gehoord. Maar wat is dat nou precies en hoe werkt dat? Hieronder alle informatie over mining.
Bij minen of mining denk je misschien aan het werken in een mijn, maar mining voor crypto is toch net even wat anders. Het proces van minen is essentieel voor het voortbestaan van bitcoin en altcoins. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat het is en wat hoe het werkt.
Wat is crypto mining?
Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd. Dat betekent dat niet alles op een centrale plek gebeurt, maar op meerdere plekken, peer-to-peer netwerken geheten. Dat houdt ook in dat er geen tussenpersoon nodig is om transacties te kunnen doen, zoals bijvoorbeeld een bank. Transacties gebeuren direct, van persoon tot persoon en wordt niet door banken of een andere centrale partij geregeld.
Miners zorgen ervoor dat een dergelijk netwerk gedecentraliseerd blijft. Zij zorgen er met hun rekenkracht voor dat transacties worden bevestigd. Dat gebeurt op de gedecentraliseerde lijst ofwel de blockchain (een ketting van blokken). Dit werkt overigens alleen zo bij cryptomunten die op volgens het Proof of Work algoritme werken, zoals de welbekende bitcoin.
Het minen of crypto mining is dus het proces waarin transacties tussen gebruikers worden geverifieerd en aan de blockchain worden toegevoegd, waarbij tevens nieuwe coins aan de bestaande voorraad worden toegevoegd. Doordat heel veel mensen verspreid over de hele wereld dit doen, komen ze samen tot een consensus en is het netwerk gedecentraliseerd.
Doordat de computers ingewikkelde wiskundige formules moeten oplossen voor het verifiëren van de transacties, kost dat erg veel energie. Miners krijgen daarom als beloning voor hun werkzaamheden een vergoeding in de vorm van de cryptomunt.
Hoe werkt (bitcoin) mining?
Bitcoin was de eerste cryptocurrency en is ook de bekendste. Het bitcoin minen werkt zoals hierboven beschreven. Om te kunnen minen heb je een computer met veel rekenkracht nodig om de ingewikkelde wiskundige puzzels zo snel mogelijk op te kunnen lossen. Zodra een miner zo’n puzzel heeft opgelost, krijgt hij of zij daarvoor een beloning in de vorm van de cryptomunt. Over de hoogte van die beloning vertellen we straks meer.
Het oplossen van zo’n puzzel gaat eigenlijk heel simpel. Er zijn heel veel mogelijke antwoorden. Computers komen achter het antwoord door te raden. Des te sneller de computer kan raden, des te sneller is het antwoord gevonden. Omdat computer steeds sneller worden en daardoor het antwoord steeds sneller raden, worden de puzzels steeds moeilijker gemaakt, anders worden er teveel blokken aan de chain toegevoegd.
Bitcoin halvering
Je krijgt dus een beloning voor het oplossen van zo’n puzzel in de vorm van de cryptocurrency. Toen de bitcoin in 2009 officieel te minen was deed nog bijna niemand dat. De beloning was toen 50 bitcoin voor het oplossen van zo’n puzzel. Bij het minen worden blocks aangemaakt. Nadat er 210.000 blocks zijn geproduceerd wordt de bitcoin vergoeding gehalveerd. In november 2012 werd er daarom nog slechts 25 bitcoin per blok uitbetaald. In 2016 werd dat verlaagd naar 12,5 en sinds mei 2020 is het nog 6,25. Dit wordt bitcoin halvering genoemd. Dit houdt ook direct in er steeds minder zijn, waardoor de bitcoin telkens wat schaarser wordt. Maar minstens zo belangrijk is het dat er een limiet zit op het aantal bitcoin dat uitgegeven wordt. Het maximum aantal bitcoins dat ooit in omloop zal zijn is 21 miljoen.
Crypto mining van andere munten & zelf doen
Naast de bitcoin hebben ook andere cryptomunten, de zogeheten altcoins (alternatief voor bitcoin) miners nodig om te kunnen functioneren. Zo kun je bijvoorbeeld ook de Ethereum minen (hoewel Ethereum in transitie is naar een ander systeem waardoor miners niet meer nodig zijn).
Je kunt ervoor kiezen om zelf te gaan minen. Om te kunnen minen heb je echter veel rekenkracht nodig, omdat je moet concurreren met andere miners, waaronder bitcoin mining farms in diverse landen. De op te lossen puzzels worden mede daardoor ook steeds lastiger om op te lossen. Veel rekenkracht betekent dat je een stevige investering voor goede apparatuur moet doen en dat je veel geld kwijt zult zijn aan energiekosten.
Je kunt op verschillende manieren aan crypto mining doen.
Koop een eigen miner
De meest voor de hand liggende manier is een eigen miner kopen. Hiermee kun je je eigen crypto minen. De volledige opbrengst is voor jou, maar ook alle kosten zijn voor jezelf. De vraag is dus of je wel kunt concurreren met deze farms die bestaan uit honderden, zo niet duizenden van diezelfde miners. In je eentje crypto minen is tegenwoordig eigenlijk niet meer te doen. De kosten wegen niet meer op tegen het gewin. Daarvoor zijn er inmiddels betere opties.
Aanmelden bij een Mining pool
Je kunt beter kijken of je je aan kunt sluiten bij een mining pool. Dat werkt heel simpel. In zo’n mining pool wordt de rekenkracht van alle miners gecombineerd en samen wordt er naar een oplossing van de puzzel gezocht met als doel de beloning te krijgen. Deze beloning wordt vervolgens verdeeld onder alle deelnemende miners. Hierbij wordt een verdeelsleutel gebruikt aan de hand van de geleverde hoeveelheid rekenkracht, de hashpower. Hoe meer rekenkracht je levert, hoe groter je aandeel zal zijn.
Het voordeel is dat je de kansen vergroot om oplossingen te vinden. Met weinig rekenkracht maak je namelijk een stuk minder kans om zelf het volgende block te ontdekken. Door de krachten te bundelen is de kans een heel stuk groter. Het nadeel is natuurlijk wel dat je de inkomsten met de overige deelnemers moet delen.
Er zijn diverse mining pools, waarbij de bekendste zijn: AntPool, BYC.com, BTC.TOP.
Cloud mining
Wil je niet zelf een mining apparaat kopen, maar wil je wel meedoen met crypto mining? Dan is Cloud mining wellicht iets voor jou. Hiermee huur je een mining rig en hoef je die niet zelf aan te schaffen. De verhuurder van de cloud mining verzorgt de verdere afhandeling en de energiekosten, koeling en dergelijke. Bovendien kun je je via een dergelijk cloud mining platform meestal ook aansluiten bij een mining pool. Dit is een hele makkelijke manier van crypto mining. Let hierbij wel op dat je een betrouwbaar cloud mining bedrijf kiest. Verder is cloud mining eigenlijk het werken met bitcoin via een tussenpersoon en dat is eigenlijk tegen het principe van bitcoin. Misschien dat het je niet zoveel uitmaakt, maar misschien ook goed om te weten.
Inhoudsopgave