Hoe bepaal je het beste verkoopmoment voor je crypto?

Instappen in de cryptomarkt met bijvoorbeeld vers fiatgeld is door de jaren heen aanzienlijk eenvoudiger geworden. Voor veel mensen geldt dan ook dat instappen geen enkel probleem meer met zich meebrengt, maar hoe herken je nu precies het interessantste uitstapmoment?

Het bepalen van het beste verkoopmoment voor je crypto is iets waar veel mensen de nodige problemen mee ondervinden. Hier niet grondig over nadenken en niet over een concreet plan beschikken zou er echter voor kunnen zorgen dat je op een zeker ogenblik een impulsverkoop gaat doen. Deze zijn in de praktijk eigenlijk zelden (tot helemaal nooit) interessant.

Wil jij ook graag ontdekken wat nu voor jou mogelijks het beste verkoopmoment kan zijn voor je crypto? Lees dan vooral snel verder!

Met welke instelling ben je in crypto gestapt?

Allereerst spreekt het voor zich dat iedereen over zijn of haar eigen drijfredenen beschikt om te investeren in crypto. De ene persoon doet het om op korte termijn een mooie meerwaarde te realiseren terwijl de ander het vooral ziet als een (extra) potje voor het pensioen. Voordat je het beste verkoopmoment kan bepalen is het altijd van belang om jezelf terug voor de geest te halen met welke mentaliteit of instelling je bent ingestapt in crypto. Daarbij zijn er eigenlijk drie relevante vragen die je aan jezelf moet stellen, namelijk: 

  1. Geloof je in de toekomst van de cryptovaluta waarin je hebt geïnvesteerd? 
  2. Voor welke periode kan (of wil) je jouw cryptocurrencies vasthouden? 
  3. Heb je jezelf een bepaald rendement in het vooruitzicht gesteld of niet? 

Wanneer je honderd verschillende mensen zal vragen om de bovenstaande drie vragen te beantwoorden zal je allemaal verschillende antwoorden horen. Dit zorgt ervoor dat het bepalen van het beste verkoopmoment voor je crypto altijd behoorlijk subjectief is. Om ervoor te zorgen dat je niet plots voor een situatie komt te staan waarbij het niet meer duidelijk is of je nu moet verkopen of niet is het hoe dan ook zeer belangrijk om hier op voorhand even grondig bij stil te blijven staan. 

En misschien ben je ook niet helemaal op zoek naar een verkoopmoment, maar geloof je zo veel in de toekomst van jouw cryptovaluta dat je van plan bent om het nooit meer te verkopen voor iets anders.

Wat te doen bij een explosieve stijging van de koers?

Voor het merendeel van de lange-termijn-investeerders geldt dat zij er zelfs bij een explosieve stijging van de koers niet voor kiezen om te verkopen. Hiermee bedoelen we niet noodzakelijkerwijs het verkopen van de volledige portefeuille, maar wel van een gedeelte van de holdings. Toch is dit één van de gouden regels onder beleggers. Het kan altijd een interessante keuze zijn om er bij een significant rendement voor te kiezen om even wat winst te nemen. De kans dat er nadien een aanzienlijke correctie komt is namelijk altijd aanwezig. Is dat het geval? Dan kan je dus meer crypto terugkopen voor hetzelfde bedrag dan dat je voorheen hebt uitbetaald. Is het niet het geval? Dan is dat jammer, maar heb je misschien al wel je inleg terugverdient.

Dit is één van de meest succesvolle strategieën om jouw portefeuille te doen groeien zonder telkens weer vers fiatgeld te moeten investeren. Je kan het uiteraard ook nog over een andere boeg gooien. 

Bij een gedeeltelijke verkoop van je crypto portefeuille is het uiteraard geen vereiste om het uitbetaalde bedrag terug te gaan herinvesteren in de cryptomarkt. Je kan er ook voor kiezen om het gedeelte dat je hebt verzilverd even aan te houden in fiatgeld. Eventueel zou je er zelfs voor kunnen kiezen om ze even weg te zetten in een stablecoin zoals USDC. Op deze manier kan je rustig nadenken over je beslissing of kan je bijvoorbeeld een nog interessanter nieuw instapmoment afwachten. Hoe dan ook is het bij een echt significante stijging van de koers altijd een goed idee om even na te denken over wat je volgende actie zal worden. 

Verkopen in trapjes lijkt altijd de beste keuze 

Van cruciaal belang om rekening mee te houden is dat het perfect timen van de markt in de praktijk niet werkt. Met andere woorden, je zal nooit op het laagste punt instappen en op het hoogste punt terug uitcashen. Dat is gewoon onmogelijk. Omwille van deze reden wordt het aan investeerders altijd (niet alleen voor wat crypto betreft) aangeraden om periodiek in te stappen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de dollar cost average methode. Eigenlijk wordt het aangeraden om dezelfde strategie ook toe te passen op het ogenblik dat je wil uitstappen. 

Bovenstaande klinkt natuurlijk wat vreemd, maar er zit wel degelijk een uitgekiende gedachte achter. Door niet in één keer je volledige holdings te gaan verkopen, maar door gewoon even wat winst te pakken kan je de rest van het “avontuur” eenvoudiger en vooral ook zonder al te veel stress uitzitten. Volledig uitstappen is dus niet zozeer interessant, tenzij je natuurlijk aan het einde van je investeringstraject bent gekomen. Heel wat mensen hebben bijvoorbeeld voor zichzelf bepaald dat ze hun portefeuille met crypto verkopen aan hun pensioen. Dat is een keuze die je dan zelf maakt. 

Hoe dan ook, door in trapjes te verkopen en door tussentijds winst te pakken zal je kunnen vaststellen dat je portefeuille met cryptocurrencies jou veruit het beste rendement opbrengt. Let wel, verandert er iets significants aan het toekomstperspectief van een bepaalde cryptovaluta waarin je hebt geïnvesteerd? Dan wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal. In dat geval kan volledig uitstappen dan ook wel degelijk een optie zijn die het overwegen waard is.