Pump & dump: koersmanipulatie in de cryptomarkt

Iedereen die graag iets wil ondernemen binnen de cryptomarkt dient zich bewust te zijn van het bestaan van zogenaamde pump & dump koersmanipulaties. In principe kunnen we dit het best omschrijven als een tactiek welke in het bijzonder wordt toegepast op cryptocurrencies die beschikken over een beperkte marktkapitalisatie en een lage liquiditeit.

De reden waarom er in het bijzonder wordt gekeken naar dergelijke cryptocurrencies is te wijten aan het feit dat deze vrij eenvoudig gemanipuleerd kunnen worden. Zou jij graag meer te weten willen komen over het pump & dump principe en de manier(en) waarop jij er voor- of nadeel van kan ondervinden? Dan is de informatie die je aantreft hier op deze pagina ongetwijfeld iets voor jou!

Hoe ontstaat een pump & dump precies? 

Laat ons in eerste instantie maar even kijken naar de manier waarop een pump & dump nu precies werkt.

In eerste instantie moet een bepaalde partij een grote hoeveelheid van een bepaalde cryptovaluta inkopen tegen een (zeer) lage prijs. Op het ogenblik dat deze partij (vaak een groep investeerders) voldoende heeft aangekocht om de cryptovaluta in kwestie te hypen proberen ze hun holdings in één klap op een zo hoog mogelijke koers van de hand te doen. Vaak wordt het opzetten van een pump & dump geregeld via social media. In het bijzonder Telegram, maar ook Facebook zijn uiterst populaire kanalen voor pump & dumpers. 

Mensen die worden bereikt met deze hype hebben het vermoeden dat ze veel geld kunnen verdienen door over te gaan tot het kopen van de cryptovaluta in kwestie. Dit heeft uiteraard als gevolg dat men er meteen voor kiest om te investeren in de cryptocurrency. Naarmate er meer mensen instappen stijgt de koers stelselmatig verder. Het team achter de pump & dump heeft doorgaans op voorhand een bepaald koersdoel bepaald waarvoor ze bereid zijn om hun holding(s) te verkopen.

Eenmaal deze koers is bereikt worden de verkooporders aangetikt waardoor er een grote hoeveelheid van de eerder aangekochte tokens terug wordt verkocht. Hierdoor kan de koers in één klap ongelofelijk hard dalen. Veel mensen die ergens zijn ingestapt toen de pump & dump zich reeds aan het volstrekken was kunnen op dit ogenblik aanzienlijke verliezen lijden.

Is het mogelijk om een pump & dump te herkennen?

Een belangrijke vraag is natuurlijk of het mogelijk is om een pump & dump te herkennen of niet. Zoals eerder reeds aangegeven zijn het vooral de kleinere coins die vatbaar zijn voor deze vorm van marktmanipulatie. Een pump & dump kan in principe vrij eenvoudig worden herkend aan de hand van het koersverloop waarvan sprake is bij een cryptovaluta of token.

In eerste instantie, aldus aan het begin van de pump & dump is er sprake van een koers die altijd betrekkelijk laag staat. Vervolgens volgt er in één klap een behoorlijke koersstijging waarna er zich terug een scherpe daling laat optekenen. Is het voor jou niet meteen duidelijk of er nu echt sprake is van een pump & dump of niet? Controleer dan even het actuele nieuws over de coin in kwestie. 

Wanneer een cryptovaluta een zeer aanzienlijke koersstijging meemaakt moet daar in de praktijk in principe altijd een bepaalde reden voor te vinden zijn. Blijkt dat niet meteen uit de meest recente nieuwsberichten? Dan kan er wat anders aan de hand zijn. Op het ogenblik dat je een pump & dump vermoedt is het in nagenoeg alle gevallen de beste keuze om investeren in de coin in kwestie te vermijden. De kans dat je dan geld gaat verliezen is namelijk behoorlijk groot. 

Mee instappen in een pump & dump of niet?

Net zoals met alles het geval is geldt ook voor pump & dump dat er zowel mogelijkheden als risico’s aan verbonden zijn.

Het probleem zit hem in het onvoorspelbare karakter van dergelijke marktmanipulatie. Tenzij je over concrete informatie beschikt doordat je bijvoorbeeld zelf deel uitmaakt van de pump & dump groep is het eigenlijk onmogelijk om te weten wat het vooropgestelde koersdoel is.

Je kan er dus voor kiezen om aan de start van een pump & dump nog snel mee te liften op de stijgende koers, maar wees je er in dat geval wel van bewust dat je toch een behoorlijk stevig risico loopt. Heb je het idee dat de pump & dump zich reeds voor een significant deel heeft volstrekt? Dan spreekt het voor zich dat nog instappen niet langer interessant is.

Verder ook goed om te weten dat pump en dump schema’s illegaal zijn. Mogelijk doet de naam Jordan Belfort wel een belletje rinkelen (daar waar de film ‘Wolf of Wall Street’ zijn verhaal van heeft). Hij deed ook aan pump en dump schema’s, alleen dan voor pennystocks.

Kan er ook sprake zijn van een pump & dump bij Bitcoin?

In theorie zou een pump & dump eigenlijk ook kunnen voorkomen bij een naar marktkapitalisatie gigantische coin zoals Bitcoin, maar in de praktijk is dat eigenlijk zo goed als onmogelijk. Er zou een enorme hoeveelheid aan kapitaal zijn vereist om een mini pump & dump gerealiseerd te krijgen.

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het dan ook in 99% van de gevallen zo dat deze vorm van marktmanipulatie wordt toegepast op een zeer kleine coin met een (erg) lage koers. 

Dit komt puur omdat zo’n kleine coin vaak een hele lage liquiditeit heeft (hoeveelheid geld wat er per 24 uur in wordt gehandeld). Daardoor kan je relatief eenvoudiger de koers manipuleren. Bitcoin heeft een hoge liquiditeit, dus zal dit probleem niet echt voorkomen.