Bitcoin uitbetalen op je bankrekening, waar rekening mee houden?

Mensen die er voor kiezen om te gaan investeren in Bitcoin (of andere crypto) kunnen daarbij beschikken over sterk uiteenlopende doelen. Voor veel mensen geldt dat ze graag gewoon een gedeelte van hun vermogen willen aanhouden in ’s werelds eerste en grootste cryptomunt.

Voor anderen geldt dan weer dat ze met hun investering een mooie financiële meerwaarde willen realiseren die ze uiteindelijk graag willen laten uitbetalen in euro’s, Amerikaanse dollars of een andere vorm van fiat. Heeft Bitcoin op een zeker ogenblik een voor jou voldoende meerwaarde weten te realiseren waardoor je graag over zou willen gaan tot het verzilveren van je winsten? Dan vertellen we je op deze pagina graag hoe je jouw Bitcoin kan laten uitbetalen naar je bankrekening. 

Kan je Bitcoin op je bankrekening laten uitbetalen?

Laat ons in eerste instantie maar meteen antwoorden op de vraag die de meeste mensen zich stellen, is het nu namelijk wel of niet mogelijk om het geld dat je hebt verdiend met Bitcoin uit te laten betalen naar je bankrekening? Ja, dat is het zeker.

Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat de mogelijkheden op dit vlak kunnen verschillen afhankelijk van de partij waar je een beroep op doet. Lang niet alle internationale exchanges (vooral de kleinere dan) bieden hun gebruikers immers de mogelijkheid om hun verdiende geld met Bitcoin naar een euro bankrekening over te laten schrijven. Het is dus eventueel mogelijk dat je hiervoor een tussenstapje zal moeten inlassen. In het merendeel van de gevallen brengt dit evenwel geen grote problemen met zich mee. 

Hoe verloopt het verifiëren van een bankrekening?

Voordat je een betaling kan overmaken naar een bankrekening is het zo dat er wel aan bepaalde voorwaarden dient te worden voldaan. Van welke voorwaarden er precies sprake is, is in de praktijk altijd afhankelijk van de partij in kwestie. Wat een vaste en terugkerende voorwaarde is bij in principe alle exchanges en brokers is echter dat je, je bankrekening eerst moet laten verifiëren. Soms moet je ook verdere persoonsgegevens nog verifiëren.

Dit kan gelukkig vrij eenvoudig. Heb je de volledige ‘Know Your Customer’ procedure bij de partij in kwestie reeds doorlopen? Dan is de kans groot dat je bankrekening ook al is geverifieerd. In dat geval kan je in principe gewoon meteen overgaan tot uitbetaling van het gewenste bedrag naar je bankrekening.

Hoe kan je Bitcoin dan laten uitbetalen?

Als je je Bitcoin wilt ruilen voor euro’s, dan heb je dus iets of iemand nodig die jouw Bitcoin wilt kopen voor euro’s. Dit kan je doen bij een exchange. Bijvoorbeeld:

 • Bitvavo (Nederlandse exchange)
 • Binance (’s werelds grootste exchange)
 • Kraken (internationale exchange)

Voor Nederlanders is het waarschijnlijkst het meest simpel om het bij Bitvavo te doen. Als je al reeds je munten op een andere exchange hebt staan, dan kan je dat daar waarschijnlijk het beste doen.

Uitbetalen via Bitvavo stappen

Kies je voor Bitvavo, dan kan je in een paar simpele stappen je Bitcoin omruilen voor geld:

 1. Maak een account op Bitvavo.nl
 2. Verifieer je account door je ID bewijs te uploaden
 3. Verkoop je munten via Bitvavo
 4. Navigeer naar Storten en Opnemen
 5. Klik op ‘Tegoed opnemen’
 6. Vul in hoeveel je wilt opnemen
 7. Na een paar (1-2 werkdagen) dagen zal het geld op je rekening staan

Drie belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden

Er zijn met betrekking tot het laten uitbetalen van je Bitcoin naar je bankrekening tal van verschillende belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. We zetten deze op deze pagina nog even apart voor je op een rijtje omdat we merken dat veel mensen op dit vlak nog wel eens de plank mis durven te slaan. Enkele uitermate belangrijke zaken waar je dan ook absoluut zeker altijd aandacht aan dient te besteden zijn degene die hieronder staan opgelijst. 

 1. Zorg ervoor dat de bankrekening waarnaar je wil uitbetalen altijd op jouw naam staat;
 2. Hou rekening met de mogelijke, geldende limieten voor uitbetalingen naar je bankrekening (bijvoorbeeld maximaal 10.00 euro per dag);
 3. Let op de eventuele kosten die voor uitbetalingen worden aangerekend.

Voor elke exchange en / of broker geldt dat zij bepaalde limieten kan hanteren waaraan je dient te voldoen. Deze limieten kunnen doorgaans wel worden opgeschroefd door bijvoorbeeld meer persoonlijke gegevens te verstrekken. Ook voor wat betreft de kosten geldt dat er aanzienlijke verschillen kunnen bestaan. Wil je graag zo weinig mogelijk kosten moeten betalen voor het uit laten betalen van jouw winst? Dan zal je daar altijd bij stil willen blijven staan op het moment dat je een vergelijking gaat uitvoeren tussen verschillende cryptobedrijven om een beroep op te doen. 

Wat wanneer je Bitcoin niet kan worden uitbetaald?

Er zijn best wat mensen die bij het uitbetalen van hun Bitcoin tegen bepaalde problemen aanlopen. In het merendeel van de gevallen zijn deze problemen het gevolg van het ontbreken van bepaalde gegevens. Voordat een bankrekening daadwerkelijk voldoende is geverifieerd om er geld naar over te kunnen maken is het namelijk zo dat je niet alleen moet aantonen dat je eigenaar bent van de bankrekening in kwestie. Bovendien is het ook mogelijk dat je bijvoorbeeld bepaalde identiteitsdocumenten evenals zelf een bewijs van woonplaats moet aangeven. Ontbreekt er één van deze documenten? Dan is de kans ongelofelijk groot dat de uitbetaling niet plaats zal kunnen vinden. Gelukkig wordt er wel vaak duidelijk aangegeven wat er nu precies mis is. 

Houd er tot slot bij Bitcoin uitbetalen ook altijd rekening mee dat de bankrekening waarnaar dit gebeurt op je eigen naam dient te staan. Het laten uitbetalen van een bepaald gedeelte van je Bitcoin naar een rekening op naam van een derde partij is dan ook in principe niet mogelijk.