Alles wat je moet weten over NFT’s

Regelmatig krijgt de crypto wereld te maken met een nieuwe hype. In 2021 valt er niet te ontkomen aan NFT’s. Ze zijn een nieuw fenomeen in de snel veranderende cryptowereld. Wat zijn NFT’s en welke voor- en nadelen bieden ze? In dit artikel vertellen we je er graag alles over. 

Wat is een NFT?

NFT is de afkorting van “non-fungibele token.” Misschien denk je dat deze token op Bitcoin lijkt, maar er zijn een aantal verschillen. Net als Bitcoin kun je een NFT kopen en verkopen. Het verschil zit hem echter in de manier waarop. Een NFT geeft aan dat je iets bezit, bijvoorbeeld een kunstvoorwerp. Je kunt het verhandelen, maar wanneer je dat doet krijg je een heel ander ‘voorwerp’ terug.

Met een NFT kan je het originele bestand van een digitaal product kopen. Vergelijk het een beetje met een schilderij. De Mona Lisa is er maar eentje van, maar er zijn heel veel kopieën. We kennen het origineel en weten dat het in het Louvre hangt. Maar een digitaal product is lastiger te achterhalen waar het origineel staat. Met een NFT kan dat op de blockchain worden vastgelegd.

Wat is het idee achter NFT?

Stel je voor dat een kunstwerk speciaal wordt gemaakt voor de digitale wereld. Het is bijvoorbeeld beschikbaar op de computer of tablet. Vervolgens kan het kunstwerk door iedereen online worden bekeken, gescreend en gedownload. Dit bestaat sinds kort en heet een NFT.

Het diepere idee achter NFT-kunst heeft betrekking op overeengekomen waarde en bezit. Zelfs wanneer iedereen een elektronisch kunstwerk kan zien, downloaden en ophangen zijn slechts een paar uitverkorenen écht in bezit van het kunstwerk.

NFT’s zijn dus een soort elektronisch bezit, dat op een blockchain wordt vastgelegd. 

Welke rol speelt de blockchain bij NFT’s?

NFT’s en blockchain zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een digitaal grootboek en vormt de basis van allerlei cryptocurrencies. Transacties van bijvoorbeeld Bitcoin worden op de blockchain verzonden ontvangen en opgeslagen.

NFT’s zijn verbonden aan de Ethereum blockchain. De manier waarop het werkt is in feite vrij simpel. Je ontvangt bijvoorbeeld een prachtig NFT kunstwerk inclusief overeenkomst. Deze overeenkomst bewijst dat je de bezitter bent en wordt op de blockchain opgeslagen. Dit kan iedereen ook zien, want het is een openbare blockchain.

Digitale eigendommen

Het aantal mensen met elektronisch bezit breidt zich uit. Maar tot op welk niveau “bezitten” we deze elektronische producten daadwerkelijk? Als elektronisch bezit alleen inhoudt dat een product van jou komt en niet van iemand anders, dan is dat bezit. Maar als elektronisch bezit meer lijkt op bezit in de echte wereld (de vrijheid om het eeuwig vast te houden en te verplaatsen), dan blijkt dit niet altijd het geval te zijn met digitale eigendommen. Met name het verplaatsen van digitale bezittingen is lastig.

Probeer maar eens een Fortnite skin te verkopen op een site als Marktplaats of Ebay, en je zult zien hoe moeilijk het is om elektronische bezittingen te verplaatsen van de ene persoon naar de andere.

Blockchain lost problemen op

Maar gelukkig is er voor bovenstaand probleem een oplossing: blockchain. Het netwerk levert een synchronisatielaag voor elektronische bezittingen. Zo kan de administratie en de goedkeuring voor het bezit worden vastgelegd. Feit is dat standaard elektronische eigendommen geen eenduidige voorstelling hebben in de digitale wereld.

De manier waarop een videospel zich presenteert is heel anders dan die van een ticket systeem. Door non-fungibele symbolen op openbare blockchains te plaatsen, kunnen programmeurs typische en meervoudig te gebruiken vereisten construeren die relevant zijn voor alle non-fungibele symbolen. Deze bestaan uit standaarden als bezit, overdracht en eenvoudige toegang tot controle. 

Extra vereisten

Toegevoegde vereisten, bijvoorbeeld hoe een NFT moet worden vertoond, kunnen als een extra laag aan de blockchain worden toevoegd. Je kunt het vergelijken met diverse andere fundamenten van de digitale wereld, zoals de JPEG of PNG data lay-out voor foto’s, HTTP voor eisen tussen computersystemen en HTML / CSS voor de presentatie van materiaal online. Bovendien bieden blockchains de mogelijkheid om digitale apps (dApps) te bouwen. Dit houdt in dat ontwerpers toepassingen kunnen bouwen op een extra laag van de blockchain. 

Non-fungibele token criteria

Programmeurs stellen bepaalde eisen aan non-fungibele tokens. Doen ze dit niet, dan zijn NFT’s niet effectief. In een smart contract kan bijvoorbeeld staan dat een NFT op een bepaalde manier moet worden verhandeld. De crypto kunstscène maakt dan ook graag gebruik van blockchain-innovatie om bezit van elektronische kunst te bevestigen. Blockchain maakt het mogelijk om bepaalde criteria te stellen die de koop- en verkoop van items vergemakkelijken. 

Interoperabiliteit

Wanneer een programmeur een nieuwe NFT-taak uitbrengt, zijn deze NFT’s onmiddellijk leesbaar en verhandelbaar in verschillende industrieën. NFT’s zijn dus verkrijgbaar over de hele wereld en maken onderdeel uit van een interoperabele en open markt voor verschillende branches. Het is revolutionair dat klanten hun producten voorbij oorspronkelijke instellingen kunnen verplaatsen naar een markt waar ze gebruik kunnen maken van innovatieve handelsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan openbare veilingen in eBay-stijl en de mogelijkheid om in elk soort geld te bieden, zowel valuta als stablecoins.

Liquiditeit van NFT’s

Onmiddellijke verhandelbaarheid van non-fungibele symbolen zal zeker zorgen voor een grotere liquiditeit. NFT-markten kunnen voldoen aan een selectie van doelmarkten: van hardcore beleggers tot veel meer beginnende gamers. Dit zorgt voor een directe blootstelling van de bezittingen aan enorm veel klanten over de hele wereld. Net zoals de ICO-boom van 2017 is er een gloednieuwe vorm van bezit tot leven gebracht. En dit alles wordt aangedreven door snel fluctuerende symbolen. NFT’s vergroten dan ook de marktplaats voor elektronische bezittingen. 

Waarom is het kopen van NFT’s een goed idee?

Ben je een artiest of en wil je geld verdienen aan werk dat anders niet te gelde kan worden gemaakt? Dan is het een goed idee om een NFT te creëren. Stel dat je een doodle of een stripverhaal hebt die je wilt omzetten in een NFT. Dit kan je misschien wel miljoenen euro’s opleveren. Zo heeft de bedenker van Nyan Cat, een geanimeerde kat met een Pop-Tart lichaam en een regenboogspoor, enorm veel succes geboekt. Nyan Cat werd als NFT verkocht voor ongeveer 580.000 dollar!

NFT’s verkocht voor indrukwekkende bedragen

De cijfers rondom NFT’s zijn indrukwekkend. Een groep ‘kunst- en NFT-enthousiastelingen’ kocht een stuk van Bansky, verbrandde het, en verkocht het vervolgens als NFT voor ongeveer 380.000 dollar.

Actrice Lindsay Lohan verkocht onlangs haar eerste NFT op rarible.com ‘Lindsay ‘Lightning’ Lohan’. Ze verdiende er ongeveer 50.000 dollar mee. De actrice beloofde om de opbrengst te doneren aan “goede doelen die Bitcoin accepteren om jongere generaties te leren over deze revolutie waar de mensheid getuige van is”.

Rob Gronkowski verkoopt momenteel limited edition Championship NFT trading cards, en heeft daar tot nu toe al meer dan een miljoen dollar voor opgebracht.

De Amerikaanse kunstenaar Beeple wist een NFT kunstwerk te verkopen voor 69.3 miljoen dollar!

Waar kun je NFT’s kopen?

Misschien wil je zelf graag NFT’s kopen. Er verschijnen steeds meer platforms waar je prima terecht kunt, zoals Nifty Entree, MakersPlace, SuperRare, OpenSea, Decentraland en Rarible.

Dit is slechts een kleine greep uit de lange lijst met namen. Het verkoopproces verschilt van site tot site, en sommigen vragen een vergoeding om het ‘gas’ te dekken dat nodig is voor de transactie op platforms zoals Ethereum. Het is misschien een goed idee om te beginnen op platforms zoals Nifty Gateway, waar je een aanvraag kunt indienen om een project te creëren dat als een NFT op hun marktplaats kan worden verkocht.

Wat zijn de nadelen van NFT’s?

Het nieuws rondom NFT’s lijkt overwegend positief. Toch komen er een aantal overlappende ethische, logistieke en duurzame problemen naar voren wanneer je je erin verdiept.

Critici wijzen op de extreme ecologische impact het verhandelen van NFT’s zou hebben op een planeet die al te maken heeft met klimaatverandering en ongelijkheid. Misschien vraag je je af: wat hebben NFT’s nu met klimaatverandering te maken? Simpel gezegd: het proces van het slaan van NFT’s door de tokens toe te voegen aan de blockchains, gecombineerd met de vele handelstransacties resulteert in veel energieverbruik.

Vermenigvuldig met een markt gedreven door hebzucht en de wens om bij te blijven en we hebben een nieuwe vorm van milieuvernietiging in onze handen. 

Uitbuiting van artiesten

Op Twitter waarschuwde de digitale kunstenaar RJ Palmer onlangs collega-kunstenaars dat er een account was dat kunst beroofde door tweets van de kunst van artiesten te maken en die te verkopen als NFT’s. Het werk van opkomende kunstenaars kan helaas worden uitgebuit. Dit duurt voort totdat er onderzoek komt naar de vraag of de persoon die een NFT maakt de echte kunstenaar en auteursrechthebbende van het werk is. De relatieve anonimiteit van cryptotransacties heeft een omgeving gecreëerd waar uitbuiting, diefstal en schade helaas voorkomt.

Komt er een oplossing en wat is de toekomst van NFT?

Er is echter goed nieuws: Ethereum, waarop veel NFT platforms worden gehost, heeft toegezegd over te stappen op een minder energieslurpende vorm om hun systemen veilig en werkend te houden. Het systeem heet proof-of-stake, maar tot op heden heeft de omschakeling nog niet plaatsgevonden. Ondanks de nadelen van NFT’s lijken de voordelen daar tegen op te wegen, en biedt het nieuwe kansen voor crypto om door te breken in de wereld.