Bitcoin is een cryptomunt die altijd erg populair is geweest. Maar nu komt de populariteit van Bitcoin weer tot een hoogtepunt. Door veel beleggers wordt het nu gezien als een soort digitaal goud. En dat heeft alles te maken met de ontwikkelingen in de wereld, en met name in Amerika.
De familie Trump staat pal achter crypto
Dat de Amerikaanse president fan is van crypto, steekt hij niet onder stoelen of banken. Hij heeft zelfs een eigen TRUMP-memecoin bedacht. Beleggers in deze memecoin betaalden samen 174 miljoen dollar om op 22 mei aanwezig te mogen zijn bij een etentje met de Amerikaanse president. En zijn zoon Eric vertelde op een conferentie al dat hij Bitcoin ziet als een digitale equivalent van goud, en een betrouwbare manier om waarde op te slaan.
Beleggers in crypto lopen weg met de uitspraken van de Trumps. Want voordat Donald Trump voor het eerst president werd, was de man immers al een gevierd zakenman. In Amerika werkt het heel duidelijk: als hij zegt dat je in crypto moet beleggen, kan het niet anders dan een goed idee zijn. In de praktijk ligt het natuurlijk wel iets genuanceerder. In crypto investeren doe je alleen met je volle verstand en met een lange termijnstrategie.
Bescherming zoeken tegen inflatie
Nog afgezien van de belastingheffingen van diezelfde Donald Trump richting Europa: alles in de wereld wordt in rap tempo duurder. Ook in Nederland merken we een flinke inflatie. Inmiddels zitten we in 2025 al op 3,2 procent. De verwachting is wel dat de inflatie in 2026 zal dalen naar 2,8 procent, maar daarmee is de inflatie hier nog altijd hoger dan in veel andere Europese landen.
Inflatie is een ramp voor investeerders. Het betekent immers dat geld minder waard wordt. Dus zoeken ze naar manieren om hun vermogen te beschermen. Nu is Bitcoin niet de perfecte hedge tegen inflatie, maar het is altijd nog beter dan euro’s, is de gedachte. Beleggers zien het als een mooi alternatief voor fiatgeld waarvan de koopkracht afneemt.
Schaarste zorgt voor begeerte
Bitcoin is een schaarse munt. Er komen nooit meer munten bij. Het maximum ligt op 21 miljoen Bitcoins en daar moeten we het mee doen. Van gewoon geld kun je onbeperkt biljetten bij drukken. Maar bij Bitcoin kan dat niet. Die schaarste zorgt ervoor dat Bitcoin aantrekkelijk wordt bij mensen die waarde hechten aan zowel zeldzaamheid als voorspelbaarheid. De Bitvavo Bitcoin koers is een goede indicatie van de prijs voor die schaarste.
Tel daarbij op dat in 2024 de vierde ‘halving’ plaatsvond: de beloning voor het minen van nieuwe blokken wordt dan gehalveerd. Dat betekent dat er nu nog minder nieuwe Bitcoins op de markt komen. Historisch gezien hebben dat soort gebeurtenissen al eerder tot flinke stijgingen van de koers van de Bitcoin geleid. En de echte cryptobelegger weet het: stijgt de prijs, dan stijgt ook de belangstelling.
Psychische factoren
Psychologie speelt bij alle vormen van beleggen een grote rol. Bij crypto is die psychische factor toch wel heel erg groot. De ‘fear of missing out’ is niet iets wat YouTubers hebben bedacht om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk munten koopt; het bestaat echt. Het zorgt ervoor dat veel mensen alsnog instappen, zelfs als ze eerst sceptisch waren.
Dat is ook niet zo gek, want als de prijs maar blijft stijgen, vragen meer mensen zich af wanneer het juiste moment is om in te stappen. Toen Bitcoin net op de markt kwam, was het zo goed als niets waard. Je minede ze makkelijk, gaf ze gemakkelijk weer uit en gaf er weinig om. Heel veel mensen kijken met de wetenschap van nu treurig terug op het verleden. Hadden ze die munten maar gehouden, dan waren ze nu ‘schathemeltjerijk’. Want gebeurt dit straks weer? Dat crypto straks enorm hard onderuitgaat, en later weer enorm opbloeit? Je weet het nooit.
De grote jongens doen mee
Wij kijken natuurlijk naar de ontwikkelingen in de cryptomarkt. Hadden we het al even over het Trump-effect, kunnen we daar ook nog andere grootheden aan toevoegen. Niet in personen, maar bedrijven. BlackRock, Deutsche Bank en Bernstein zijn toch wel financiële instituten die de waarde van Bitcoin als alternatief en als inflatiebestendig ‘digitaal goud’ erkennen.
Betekent dit dan dat blind volgen een goed idee is? Absoluut niet. Financiële toezichthouders zijn nog altijd kritisch op cryptovaluta. Zo vindt de Nederlandsche Bank dat te veel mensen alleen instappen, omdat ze bang zijn de boot te missen. De waarde van alle cryptomunten schommelen op elk moment. Steek er daarom alleen geld in dat je echt kunt missen. De boodschap is dat je nog altijd je vaste lasten en boodschappen moet kunnen betalen.
Het is handelswaar, geen betaalmiddel
Met crypto betalen? Het kan in principe op steeds meer plekken, maar niemand doet het. Slechts 3 procent van de Nederlandse crypto-bezitters heeft ooit iets met crypto gekocht, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Nee, crypto-eigenaren laten het liever staan, en wachten tot de munt sky high gaat.
Bitcoin blijkt een handelsmiddel. Kopen en verkopen. Hopen op een hoge waarde. Maar wanneer is hoog ‘te hoog’ en is kopen een utopie? Feit is dat Bitcoin onverminderd populair is. Met alle (geo)politieke onzekerheden van dit moment, lijkt dat voorlopig ook niet te veranderen.