Belangrijke voorbereidingen voor je eerste Bitcoin investering

Voor heel wat mensen die een stukje van hun vermogen willen investeren in Bitcoin of bij uitbreiding in cryptocurrencies in het algemeen geldt dat ze daarmee een sprong in het diepe wagen. Op zich kan dat nog steeds prima uitpakken, maar je zal mogelijk toch een beetje risico management willen doen.

Voor heel wat mensen die instappen in de cryptomarkt geldt dat ze uiteindelijk verlies boeken omdat ze op het verkeerde moment de verkeerde keuzes maken. Dit zou je mogelijks kunnen voorkomen door aandacht te besteden aan enkele interessante tips. Wat deze tips met betrekking tot jouw eerste Bitcoin investering nu precies zijn laten we je graag hieronder ontdekken. 

Bedenk hoeveel geld je in Bitcoin wil (en kan) investeren

Bitcoin is en blijft een risicovolle investering. Dat zorgt ervoor dat je goed moet nadenken over het percentage van je vermogen dat je in deze cryptovaluta gaat investeren. Zorg er hoe dan ook voor dat je niet wakker hoeft te liggen van je investering.

Investeer dus met andere woorden alleen datgene dat je kan missen. De enorme volatiliteit van deze cryptomunt zorgt er namelijk in de praktijk voor dat een plotse koersval altijd tot de mogelijkheden behoort.

Ga je investeren voor de korte of de lange termijn?

Investeren in Bitcoin kan je doen voor de korte en voor de lange termijn. Heel wat mensen geloven sterk in de toekomst van BTC waardoor ze vooral focussen op het aanhouden van hun fondsen voor de lange(re) termijn. Ben jij echter eerder iemand die vooral  een snelle trade wil kunnen maken en daarmee geld wil kunnen verdienen? Dan wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal.

Hoe dan ook, de manier waarop je bijvoorbeeld je BTC-tokens gaat opslaan zal voor het grootste deel worden bepaald door de beleggingshorizon waarover je beschikt. 

Van welke wallet ga je gebruikmaken?

Een beetje in lijn met bovenstaande ligt ook de keuze die je gaat maken op vlak van wallet. Op dit vlak moet je vooral rekening houden met de investeringstermijn die je gaat hanteren. Wanneer je gewoon graag even mee wil liften op een positief momentum zal je er namelijk bijvoorbeeld wellicht niet voor kiezen om gebruik te gaan maken van een hardware wallet.

Ondanks het feit dat een dergelijke wallet bekend staat als één van de meest veilige opslagmogelijkheden is het zo dat deze ook bepaalde nadelen met zich meebrengt. Voor korte termijn investeerders is het immers zo dat zij graag op eender welk gewenst moment zullen willen kunnen verkopen. Indien je de keuze hebt gemaakt om je fondsen weg te zetten op een hardware wallet is dat net even wat minder eenvoudig. 

Bovenstaande zorgt ervoor dat er, zeker bij een eerste investering altijd een grondige afweging moet worden gemaakt tussen enerzijds veiligheid en anderzijds de praktische mogelijkheden waarover je beschikt. Zou je graag op eender welk moment de mogelijkheid willen hebben om je fondsen of toch een gedeelte daarvan te verkopen? Dan kan je de keuze maken om deze geparkeerd te laten staan bij een exchange of een broker. Let wel, dit brengt altijd een risico met zich mee.

Indien je fondsen in een online wallet wil aanhouden is het dan ook altijd interessant om niet al je eieren in hetzelfde mandje te leggen. Een goede spreiding realiseren kan je heel wat zorgen besparen. 

Eénmalig investeren of periodiek instappen in Bitcoin?

Tot slot worden veel mensen die voor het eerst gaan beleggen geconfronteerd met de vraag wat nu precies de beste manier van instappen is. Is dit éénmalig een groot bedrag inleggen of is het in de praktijk toch interessanter om te kiezen voor een gespreide instap door middel van de dollar-cost-average (DCA) methode? Ook dit is een beetje afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. Voor heel wat mensen geldt dat ze zo zwaar geloven in de toekomst van Bitcoin dat ze het aandurven om op die manier ook een beetje te sparen voor hun pensioen. Wanneer dat ook geldt voor jou, maar indien je wenst te voorkomen dat je initiële investering meteen voor de volle honderd procent op all time high dient te gebeuren kan gespreid instappen een zeer interessante keuze vormen. 

Helemaal anders wordt het natuurlijk wanneer je slechts één keer wil investeren in Bitcoin. In dat geval zal je er wellicht meteen voor willen kiezen om met een éénmalige inleg te gaan handelen. Zo kan je op de meest efficiënte wijze speculeren op een stijging van de koers op korte termijn. In ieder geval, plan jij ook een investering in Bitcoin? Hou dan zeker rekening met de aangehaalde aandachtspunten op deze pagina. Alleen op die manier is het mogelijk om het risico waarmee je wordt geconfronteerd bij een investering in Bitcoin optimaal te beperken.

Plaats een reactie