Er is door de jaren heen reeds behoorlijk wat gezegd en geschreven over ICO’s. De één moet er helemaal niets van weten terwijl de ander er een fortuin aan heeft verdiend. Een ICO is eigenlijk een manier om een nieuw cryptoproject op de wereld los te laten. Door te investeren in een dergelijke crowdsale mag je, je tot één van de eerste investeerders rekenen in het project in kwestie.
Spreekt dit jou ook wel aan? Zou je graag een goed beeld willen hebben van zowel de voor- als de nadelen die zijn verbonden aan een ICO? Neem dan zeker even de informatie door hier op deze pagina!
Wat is een ICO?
Een ICO staat voluit voor ‘Initial Coin Offering’. Het betreft hier eigenlijk de crypto versie van het zogenaamde crowdfunding. Als investeerder kies je ervoor om tokens te kopen van een bepaalde startup uit de cryptowereld. Wanneer de startup uiteindelijk succesvol blijkt te zijn zal dat ervoor zorgen dat je coins uiteraard meer waard worden. Op deze manier kan er door investeerders een zeer aanzienlijke return on investment worden gerealiseerd. Het geld dat wordt opgehaald met een ICO wordt gebruikt voor het opzetten van het project en voor het realiseren van hetgeen staat aangegeven in de whitepaper. Een variant op de ICO is de zogenaamde ‘IEO’. In de basis is deze hetzelfde als een ICO met als belangrijkste verschil dat het crowdsale is die wordt georganiseerd via een exchange.
Je kan het goed vergelijken met een IPO zoals we uit de beleggerswereld kennen, een Initial Public Offering, waarbij het bedrijf in kwestie naar de beurs gaat en gekocht kan worden door individuele beleggers.
Waarom deelnemen aan een ICO?
De reden waarom veel mensen interesse hebben om deel te nemen aan een ICO is terug te vinden in het feit dat ze op die manier één van de eerste investeerders worden in een gloednieuw project. Het is algemeen bekend dat de eerste investeerders in een succesvol project vaak het meeste financieel voordeel weten te behalen. Voorwaarde daarvoor is uiteraard wel dat er geïnvesteerd dient te worden in een project dat later succesvol wordt. Goed je onderzoek doen voordat je in gaat stappen in een bepaald project of deel te nemen aan een bepaalde ICO is dan ook een absolute must.
Dat deelnemen aan een ICO je een bijzonder mooie financiële meerwaarde kan opleveren heeft het verleden reeds meermaals duidelijk gemaakt. Neem nu bijvoorbeeld de ICO van Ethereum. Deze staat bekend als één van de grootste en tevens ook meest succesvolle ICO’s aller tijden. Tijdens de crowdsale bedroeg de prijs of waarde van één ETH 0,31 dollar. Bekijk maar even wat de waarde van een ETH-token tegenwoordig is en bedenk dan maar eens hoeveel winst je daarop had kunnen maken. Andere succesvolle ICO’s die door de jaren heen plaats hebben gevonden zijn onder meer:
Voor het Chinese geldt dat de waarde van één NEO-token tijdens de ICO 3,2 dollar bedroeg. Had je er toen in het jaar 2015 voor gekozen om een bescheiden bedrag van bijvoorbeeld duizend euro te investeren, dan was je tegenwoordig reeds lang en breed miljonair geweest. Dit alles maakt hoe dan ook duidelijk dat er een ongelofelijk financieel potentieel schuilgaat in deelnemen aan een ICO.
Dat gezegd hebbende zijn er ook voldoende ICO’s die geen geld hebben opgeleverd voor de investeerders. Zeker tijdens de ICO-mania van 2017 waren het er zoveel, waar ook genoeg troep tussen zat.
Met welke nadelen moet je rekening houden?
Er zijn helaas niet alleen maar voordelen verbonden aan deelnemen aan een ICO. Vroeg investeren in een bepaald project, ook in een nieuwe cryptomunt, brengt in de praktijk altijd de nodige risico’s met zich mee. Dit is dan ook een typisch voorbeeld van “high risk, high returns”. Wanneer je investeert in een goed project dat succesvol wordt kan je daar werkelijk fortuinen mee verdienen. Heb je er echter een project uitgekozen dat het uiteindelijk niet weet te halen ten opzichte van de concurrentie? Dan wordt het meteen een compleet ander verhaal. Wat dit betreft kunnen we de risico’s van een ICO eigenlijk een beetje vergelijken met deze van een zogenaamde SPAC op de aandelenbeurs.
Wanneer je gaat deelnemen aan een ICO doe je dat eigenlijk op basis van de whitepaper die door het team achter de cryptomunt is opgesteld. Deze whitepaper maakt duidelijk met welk doel het nieuw project precies is opgezet. Dit kan natuurlijk fantastisch in de oren klinken, maar wie geeft je de garantie dat dit ook daadwerkelijk op die manier zal worden uitgevoerd? Bovendien is er ook het risico van onvoldoende financiële middelen binnen te halen waardoor het project van bij het begin niet echt levensvatbaar is. Ondanks het feit dat er dus zeker een interessant potentieel schuilt in ICO’s moet het gezegd dat je ook niet blind mag zijn voor de risico’s die er aan verbonden zijn.
Conclusie: moet je nu investeren in een ICO of niet?
Investeren in een ICO brengt duidelijk zowel voor- als nadelen met zich mee. Of dit iets is voor jou zal in de praktijk meer dan waarschijnlijk worden bepaald door het risicoprofiel waarover je beschikt. Dit is een zeer belangrijk aspect om rekening mee te houden. Op het ogenblik dat je geld gaat investeren in een ICO moet je er eigenlijk bij stil blijven staan dat je dat geld kan verliezen.
Hou je daar rekening mee en ben je bereid om het risico te lopen? Dit niet in het minst omdat je ook veelal uitzicht kan houden op een zeer aantrekkelijk rendement? Dan kan deelnemen aan een ICO beslist iets zijn wat je zou kunnen overwegen. Probeer wel altijd goed je huiswerk te doen voordat je gaan investeren! Alleen zo haal je er de meest potentierijke projecten tussenuit.