Iedereen die gaat investeren in een volatiele asset zoals Bitcoin dient zich goed bewust te zijn van de risico’s die dit met zich meebrengt. De aanzienlijke volatiliteit van cryptocurrencies kan er namelijk voor zorgen dat je de ene dag wordt geconfronteerd met een significante stijging terwijl de andere dag het bloed door de straten loopt. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om toch aanzienlijke volatiliteit van de cryptomarkt enigszins het hoofd te bieden.
Eén van deze mogelijkheden is gebruikmaken van de zogenaamde dollar-cost-average methode. Door het toepassen van deze strategie kies je niet voor een éénmalige investering, maar ga je periodiek instappen. Waarom dit nu precies zo interessant kan zijn ontdek je hier in dit blogartikel.
Hoe werkt investeren in Bitcoin volgens de dollar-cost-average methode?
Op het ogenblik dat je voor jezelf hebt uitgemaakt dat je gaat investeren in Bitcoin zijn er eigenlijk twee verschillende zaken die je kan gaan doen. Hiermee bedoelen we eigenlijk dat je op twee verschillende manieren kan investeren in één of meerdere cryptovaluta’s, namelijk:
- Je kan éénmalig investeren met een significant bedrag;
- Je kan ervoor kiezen om periodiek in te stappen;
Wanneer jouw voorkeur uitgaat naar investeren volgens de dollar-cost-average methode zal je dus kiezen voor de tweede optie. Daarbij ga je ervoor kiezen om bijvoorbeeld maandelijks (of wekelijks of op eender welke termijn die jij interessant vindt) een bepaald bedrag te investeren in Bitcoin of een andere gekozen cryptocurrency.
Wanneer je graag op deze manier wil gaan investeren dien je er uiteraard wel rekening mee te houden dat je op periodieke basis moet blijven instappen. Wanneer je de cyclus doorbreekt is het effect van de dollar-cost-average methode eigenlijk deels verdwenen. Hou je wel vast aan de principes van deze methode? Dan zal je kunnen vaststellen dat je hiermee je gemiddelde instapprijs in Bitcoin op termijn mogelijks drastisch kan verlagen.
Is een positief rendement op deze manier altijd gegarandeerd?
Bijzonder veel mensen hebben er reeds voor gekozen om volgens de dollar-cost-average methode te gaan investeren in de cryptomarkt en dan in het bijzonder in Bitcoin. Velen van hen hebben hier een aardig succes mee weten te behalen, maar toch geldt dat niet voor iedereen. Dit maakt meteen duidelijk dat op deze manier investeren geen garantie kan bieden op een positief rendement, geen enkele strategie kan dat. Het risico om in te stappen op het hoogtepunt van de markt wordt hiermee echter wel drastisch verkleind. Dit gezegd hebbende is het wel vooral zo dat deze manier van investeren in het bijzonder is weggelegd voor mensen die langdurig posities willen aanhouden in de cryptomarkt.
Ben jij dus met andere woorden vooral van plan om te gaan traden? Dan spreekt het voor zich dat het doorgaans weinig zin heeft om te gaan investeren volgens de dollar-cost-average methode. Dit simpelweg omdat je dan niet voldoende lang je posities zal aanhouden om er daadwerkelijk het effect van te kunnen ondervinden.
Waarin schuilen de gevaren van de dollar-cost-average methode?
Begrijp ons niet verkeerd, we kunnen met recht en rede stellen dat investeren in Bitcoin volgens de dollar-cost-average methode werkelijk één van de veiligste manieren is om te gaan investeren in deze cryptomunt. Dit gezegd hebbende zou het echter niet verstandig zijn om ook niet even te kijken naar de mogelijke nadelen waarmee je kan worden geconfronteerd. Die zijn er immers wel degelijk. In eerste instantie is het natuurlijk logisch dat beleggen op deze manier ervoor zorgt dat je minder snel een groot geïnvesteerd vermogen in crypto gaat opbouwen.
Je kiest er namelijk voor om een grote investering op te splitsen in verschillende kleinere investeringen die je periodiek gaat uitvoeren. Mocht de koers van Bitcoin in tussentijd aanzienlijk de hoogte in schieten zou dat ervoor kunnen zorgen dat je een beetje het gevoel zal krijgen de boot gemist te hebben.
Naast bovenstaande moet je er rekening mee houden dat investeren in Bitcoin volgens de dollar-cost-average methode directe financiële nadelen met zich mee kan brengen. In eerste instantie maken verschillende partijen (zowel brokers als exchanges) het bijvoorbeeld mogelijk om ook Bitcoin te staken (of eigenlijk leen je het gewoon uit) en op die manier een passief inkomen te realiseren. Door periodiek in te stappen zullen die staking beloningen wellicht een niet onaanzienlijke tijd zeer beperkt blijven. Het tweede nadeel heeft dan weer betrekking tot de kosten die je moet betalen voor je Bitcoin-transacties. Gespreid instappen betekent meer transacties en uiteindelijk aldus ook significant hogere kosten.
Kan je met deze nadelen leven en wegen de voordelen die aan deze beleggingsstrategie zijn verbonden voor jou dus met andere woorden het meeste door? Dan is er geen enkele reden meer om er niet voor te kiezen om te gaan investeren in Bitcoin volgens deze beproefde beleggingsstrategie.