De wereld van cryptocurrency is sterk gegroeid sinds het bescheiden ontstaan van Bitcoin in 2009. Op moment van schrijven zijn er duizenden verschillende cryptomunten in omloop, en elke dag komen er nieuwe bij. Het proces van hoe nieuwe cryptocurrencies worden gemaakt is enorm fascinerend, en dit vereist een combinatie van technologische innovatie, economische principes en betrokkenheid van een community.
Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe nieuwe cryptomunten precies worden gecreëerd? Lees snel verder, wij geven je een stap-voor-stap uitleg.
Hoe worden cryptomunten gemaakt?
Cryptomunten zijn digitale of virtuele valuta’s die zijn gebaseerd op cryptografie voor de beveiliging en worden gedecentraliseerd dankzij het concept van een gedistribueerd grootboek (blockchain). De onderliggende technologie is belangrijk om in gedachten te houden, want hier rust alles op.
Het concept van cryptocurrencies ontstond voor het eerst met de introductie van Bitcoin in 2009 door een entiteit of persoon die bekendstaat onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Sindsdien is het ecosysteem van cryptocurrencies exponentieel gegroeid, en volgens Ilyaas Sari van Techopedia zijn er de afgelopen jaren enorm veel nieuwe tokens uit de grond geschoten, met duizenden verschillende digitale activa die nu beschikbaar zijn op de markt.
Maar alles begint met een goed idee.
Stap 1: Doelbepaling en conceptualisering
Om te beginnen moet je nadenken over wat je precies wil bereiken met je cryptomunt. Wat zal het doel zijn, over welke functies moet de crypto beschikken, welk specifiek probleem zal die oplossen? Wil je een betaalmiddel, een token voor een specifieke industrie, een asset token, of gewoon een “meme coin”?
Daarnaast is het ook belangrijk om het consensusmechanisme te bepalen, en na te denken over wat het totale aanbod van de munt zal zijn, en eventuele unieke eigenschappen. Deze zaken worden meestal in een whitepaper vastgelegd.
Stap 2: Technische planning en ontwerp
Ga je een nieuwe blockchain ontwikkelen, of je cryptomunt baseren op een reeds bestaand blockchain-protocol? Beide hebben voor- en nadelen. Bij de creatie van een nieuwe blockchain, moet je vooral letten op de blokstructuur, de nodige infrastructuur, en het consensusalgoritme.
Het Proof-of-Work (PoW)-mechanisme wordt gebruikt door Bitcoin en andere munten, en dit vereist dat crypto-miners complexe wiskundige puzzels oplossen om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Dit kost heel veel energie, en wordt meestal niet beschouwd als de toekomst van crypto. Een ander en meer duurzaam alternatief is bijvoorbeeld het Proof-of-Stake (PoS)-mechanisme, waarbij transacties kunnen worden geverifieerd door de bestaande blokken die gebruikers bezitten.
Aan de andere kant, als je een bestaande blockchain wil gebruiken, moet je ook kijken naar welke het meest geschikt is voor jouw project, en welke aanpassingen je eventueel moet doorvoeren.
Stap 3: Ontwikkeling van de cryptomunt
Nu komen we bij het technische deel van het proces. Je moet de software ontwikkelen om de cryptomunt te creëren en te beheren. Dit omvat ook crypto-wallets, eventueel de blockchain (als je een nieuwe maakt), en smart contracts (indien van toepassing).
Je netwerk moet beveiligd worden, je consensusmechanisme moet worden geïmplementeerd, en andere functionaliteiten zoals tokens moeten worden gebouwd.
Stap 4: Testen
Zodra je een prototype hebt ontwikkeld van je cryptomunt, moet je deze uitgebreid testen om ervoor te zorgen dat de munt correct werkt, geen bugs bevat, en veilig genoeg is zodat er niet mee geknoeid kan worden.
Je zal minstens een aantal grondige QA-sessies moeten uitvoeren, maar nog beter is een audit door externe partijen. Dit helpt ook om geloofwaardigheid en vertrouwen in je munt op te bouwen.
Stap 5: Marketing en hype
Je kan een uitstekende cryptomunt hebben ontwikkeld die moeilijke problemen oplost en de nieuwe Bitcoin kan worden, maar als niemand er ooit van hoort, dan kan het geen succes zijn. Marketing is van cruciaal belang, dus verwaarloos dit niet.
In de volatiele wereld van crypto, waar de waarde van een munt vaak bepaald wordt door het marktsentiment, is het erg belangrijk dat je een gemeenschap rond je project opbouwt. Dit kan je best ruim op voorhand beginnen te doen, via social media, cryptowebsites, Discord-servers, enzovoort.
Wanneer je een aantal bekende namen in de crypto-industrie warm maakt voor jouw project, is de kans groot dat die hun volgers erover zullen vertellen, en dat er dan duizenden, om maar niet te zeggen miljoenen, mensen de lancering van je crypto zitten af te wachten.
Stap 6: Lancering en distributie
Zodra je een functionerende cryptomunt hebt die getest is door een externe partij, en je hebt heel wat mensen die interesse tonen in je project, kan je overgaan tot de lancering en distributie. Dit kan je bijvoorbeeld doen via een ICO (Initial Coin Offering), airdrops, of andere methoden.
Een ICO is de meest voorkomende manier. Tijdens een ICO biedt een project nieuwe digitale tokens te koop aan investeerders in ruil voor financiering. Deze tokens kunnen dienen als een soort digitale activa binnen het ecosysteem van je project of als een representatie van een aandeel.
Stap 7: Onderhoud en upgrades
Dacht je dat je nu klaar was? Helemaal niet! Je moet voortdurend voor onderhoud van de cryptomunt zorgen, wat concreet betekent dat je eventuele problemen moet oplossen, upgrades moet doorvoeren om de functionaliteit te verbeteren, bugs te verwijderen of beveiligingslekken te dichten.
Het is belangrijk dat je blijft communiceren met de gemeenschap rond je cryptomunt, de investeerders en gebruikers die deze in bezit hebben. Zo kan je feedback verzamelen, en de ontwikkeling van de munt sturen aan de hand van wat je doelgroep wil.
Conclusie
Kortom, nieuwe cryptomunten creëren is op technologisch vlak een complex proces, maar het overkoepelende stappenplan van concept-creatie-marketing-lancering is zeer herkenbaar en wordt bij de meeste andere sectoren ook gebruikt.
Er komen frequent nieuwe cryptomunten bij, en dit kan de cryptomarkt alleen maar ten goede komen. Deze nieuwe cryptocurrencies kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de gedecentraliseerde financiële revolutie en nieuwe mogelijkheden creëren voor financiële innovatie over de hele wereld.