Hoe interessant is investeren in Bitcoin via obligaties?

De overlap tussen de cryptomarkt en de reguliere (aandelen)markt wordt steeds groter. Op de Canadese beurs werd er bijvoorbeeld reeds een Bitcoin ETF gelanceerd die kan rekenen op een behoorlijke populariteit. Het gaat echter nog een flinke stap verder dan dat.

Bedrijven die er om bekend staan een aanzienlijke positie te hebben verworven in Bitcoin hebben immers ook de mogelijkheid om zogenaamde obligaties uit te geven. Voor obligaties geldt over het algemeen dat ze er om bekend staan veiliger te zijn dan bijvoorbeeld aandelen. Dit zorgt er voor dat vooral particuliere beleggers denken dat een investering doen in een aan Bitcoin of andere cryptovaluta blootgesteld bedrijf door middel van obligaties minder risicovol is. Is dat in de praktijk echter wel echt zo en hoe interessant is deze vorm van investeren in crypto? Je ontdekt het in dit blogartikel!

MicroStrategy: één van ’s werelds grootste Bitcoin houders

We gaan in dit blogartikel een concreet voorbeeld gebruiken van een bedrijf dat er voor heeft gekozen om door de jaren heen een significante positie in te nemen in Bitcoin. Het gaat hierbij om het bekende softwarebedrijf ‘MicroStrategy’. Dit jaar heeft het bedrijf aangekondigd haar positie verder te gaan vergroten. Althans dat is het plan.

Om dat te kunnen realiseren heeft ze echter behoeften aan vers kapitaal. In totaal heeft de softwaregigant aangegeven een extra investering in de nummer één cryptomunt te willen doen voor een bedrag van zo’n slordige 400 miljoen dollar. Daarmee wordt haar blootstelling aan Bitcoin ongelofelijk groot. Op moment van schrijven heeft de onderneming immers zonder die extra investering al zo’n slordige 92.079 BTC in bezit. Opmerkelijk gegeven is ook dat de nieuwe bitcoins zullen worden bewaard niet door MicroStrategy zelf, maar wel door haar dochteronderneming ‘MacroStrategy’. 

Vers kapitaal door uitschrijven van (Bitcoin) obligaties

Het ophalen van de 400 miljoen dollar aan vers geld moet MicroStrategy in staat stellen om tegen de huidige koers nog eens meer dan 10.000 BTC te kunnen kopen. Om dit kapitaal bij elkaar te krijgen wordt de trukendoos van het bedrijf volledig opengetrokken. Het doel is dan ook om het kapitaal te verzamelen door het uitschrijven van bedrijfsobligaties. Obligaties zijn schulden die gekocht kunnen worden door bijvoorbeeld particuliere beleggers of investeerders. Ze doen dit met de belofte dat niet alleen de hoofdsom op een bepaald ogenblik terug zal worden betaald, maar er ook nog eens een bepaalde hoeveelheid aan rente zal worden uitgekeerd. Sluitende garanties heb je echter nooit. 

In dit specifieke geval gaat het dus om een soort van Bitcoin obligaties die zullen worden uitgeschreven door MicroStrategy. Voor deze specifieke verkoop geldt dat er sprake is van obligaties die komen te vervallen in het jaar 2028. Het is niet voor het eerst dat MicroStrategy er voor kiest om obligaties uit te schrijven. Echter, in het verleden ging het dan om zogenaamde converteerbare obligaties. Hierbij is er sprake van een optie om ze om te zetten in zogenaamde MSTR-aandelen. Dat maakt toch een behoorlijk verschil. 

Hoe interessant zijn de Bitcoin obligaties van MicroStrategy?

Er wordt tegenwoordig vaak gesteld dat MicroStrategy zichzelf als het ware heeft omgevormd van een cloudsoftware- en analysebedrijf tot een beursgenoteerd Bitcoin-fonds. Daar valt ook wat over te zeggen. Bovendien lijkt het ernaar uit te zien dat mede hierdoor de prijs van de aandelen van het bedrijf zeer sterk gelinkt worden aan de waarde van Bitcoin. Een sluimerende of sterk dalende Bitcoin-koers heeft dan ook altijd een (rechtstreeks) effect op de waarde van de aandelen van MicroStrategy.

Bovendien is het ook nog maar de vraag hoe veilig het kan worden genoemd om via obligaties te gaan investeren in Bitcoin. In dit geval is het namelijk zo dat er bij MicroStrategy sprake is van een verkoop die 23 miljoen dollar hoger ligt in vergelijking met de operationele cashflow waar het bedrijf over beschikt sinds het jaar 2016.

Obligaties doen het risico alleen maar toenemen

Iedereen die er voor kiest om een gedeelte van zijn of haar portefeuille in Bitcoin of een andere cryptovaluta te investeren weet dat er daar een risico mee wordt gelopen. Dit gezegd hebbende is het zo dat het intekenen op obligaties van bijvoorbeeld MicroStrategy dit risico in tegenstelling tot wat je zou verwachten niet verkleint, maar net vergroot.

Je wordt immers niet meer alleen blootgesteld aan het zeer volatiele karakter van Bitcoin op zich, daarnaast is er ook nog eens het bijkomstige risico dat een dalende Bitcoin-koers het bedrijf MicroStrategy in de problemen brengt. Wanneer je voldoende lang je BTC-tokens kan vasthouden is de kans groot dat je daar vroeg of laat rendement op gaat maken. Dat is een bepaalde vorm van “zekerheid” (die is er nooit honderd procent) waar je bij intekenen op obligaties van bijvoorbeeld MicroStrategy alleen maar van kan dromen. Denk er dus zeker goed over na voordat je een dergelijke investering gaat doen.

Plaats een reactie