Een mobiele wallet gebruiken voor je Bitcoin, doen of niet?

We gaan je helemaal niets nieuws vertellen wanneer we je zeggen dat er een keuze kan worden gemaakt uit verschillende soorten wallets voor wat het opslaan van je Bitcoin betreft. Voor heel wat mensen geldt dat zij het belangrijk vinden om altijd en overal toegang te hebben tot hun coins. Bovendien speelt ook gebruiksvriendelijkheid voor veel mensen een zeer belangrijke rol. Zij beschikken immers over geen of slechts een beperkte hoeveelheid aan technische kennis waardoor ze niet zomaar zorgeloos van alle wallets gebruik kunnen maken.

Een mobiele wallet lijkt dan de meest toegankelijke optie te zijn. Hoe interessant is het nu echter in de praktijk echt om van een dergelijke wallet gebruik te maken? Wij zochten het voor je uit en hebben het antwoord op deze vraag netjes verwerkt in dit interessante blogartikel.

Wat is een mobiele wallet? 

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat een mobiele wallet nu precies is. Voor een dergelijke wallet geldt dat ze zoals de naam reeds laat vermoeden wordt geïnstalleerd op een mobiel systeem. Het kan hierbij dan gaan om een smartphone, maar ook om bijvoorbeeld een tablet. Het voordeel van deze manier van werken is dat je op een zeer toegankelijke, gebruiksvriendelijke manier altijd toegang hebt tot je crypto holdings. Er zijn door de jaren heen verschillende bedrijven die er voor hebben gekozen om een dergelijke mobiele wallet te lanceren. Enkele voorbeelden zijn onder meer:

  • Jaxx Wallet;
  • Coinomi Wallet;
  • Toast Wallet;

De drie hierboven aangegeven mobiele wallets zijn nog maar het puntje van de ijsberg. Er zijn dan ook nog tal van verschillende andere mogelijkheden op de markt terug te vinden. Toch, wanneer je er zeker van wil zijn dat je gebruik kan maken van een echt kwalitatieve mobiele wallet waar je ook nog eens behoorlijk wat coins op kwijt kan is het zeker de moeite waard om daarvoor in de richting van de Jaxx of Coinomi Wallet te kijken.

Waarom je Bitcoin opslaan op een mobiele wallet?

Er kan worden vastgesteld dat ongelofelijk veel eigenaars van cryptocurrencies er voor kiezen om een mobiele wallet op hun smartphone en / of tablet te installeren. De reden daarvoor is niet zo ver te zoeken. In eerste instantie is het zo dat deze mobiele wallets natuurlijk zeer eenvoudig te installeren en gebruiken zijn. Dat is echter nog niet alles. Bovendien is het namelijk ook zo dat een mobiele wallet het mogelijk maakt om meteen betalingen te doen met cryptocurrencies. Voor verschillende partijen, zoals de mobiele Blox app geldt zelfs dat er een betaalfunctie zit ingebakken waarmee je direct met bijvoorbeeld iDeal kan investeren in Bitcoin of andere cryptomunten. Ook dit laatste is voor veel mensen een erg belangrijk voordeel. 

Voor heel wat mensen die nieuw zijn in crypto geldt dat zij een bepaalde drempel moeten zien te overbruggen. Deze drempel heeft vooral te maken met het kunnen bemachtigen van cryptomunten. Exchanges zien er vaak behoorlijk complex uit terwijl ook brokers niet altijd even gebruiksvriendelijk zijn. Door gebruik te maken van een mobiele wallet kan je er voor zorgen dat je op de meest toegankelijke wijze kan investeren in precies die cryptomunten die jij wenst. Dat geldt dus niet alleen voor Bitcoin, maar ook voor met name Litecoin, Cardano, Chainlink etc. 

Zijn er ook risico’s aan verbonden?

Het spreekt voor zich dat je bij het gebruikmaken van een mobiele wallet ook rekening zal willen en eigenlijk moeten houden met bepaalde risico’s. Het belangrijkste risico dat je loopt is dat er iets met je smartphone of tablet gebeurt. Zo kan je toestel bijvoorbeeld gestolen worden of kan ze stuk gaan. Gelukkig hebben het merendeel van de mobiele wallets daar wat op gevonden. Zij voorzien je namelijk van een zogenaamde recovery phrase. Door deze combinatie van woorden (in de correcte volgorde!) goed bij te houden zal je kunnen vaststellen dat je altijd over de mogelijkheid beschikt om je portefeuille met cryptomunten te herstellen wanneer de situatie dat vereist. 

Een ander risico dat je loopt door gebruik te maken van een mobiele wallet heeft te maken met het feit dat je toestel gehackt kan worden. Dit is zo mogelijk een nog groter probleem dan de situaties zoals hierboven reeds geschetst. Op het ogenblik dat je toestel wordt gehackt is het namelijk mogelijk dat de coins buit worden gemaakt zonder dat je dat op het eerste zicht door hebt. Wanneer je dit vaststelt is het vaak al te laat en zijn je coins voor altijd verloren. Heb je er dus met andere woorden voor gekozen om een investering te doen in bepaalde cryptomunten voor de lange(re) termijn? Dan blijft het op z’n minst wenselijk om het gros daarvan weg te zetten naar een cold wallet die niet in verbinding staat met het internet. Op deze manier kan je het merendeel van de genoemde risico’s namelijk zonder probleem uitsluiten. 

Plaats een reactie