De kans dat iemand nu nog niet van Bitcoin heeft gehoord is minimaal. De grootste en bekendste crypto munt heeft sinds de inceptie in 2008 furore gemaakt en is een wereldwijd fenomeen geworden. Daar waar de waarde ooit nihil was en je onder andere veel Bitcoin kon verdienen door Minecraft te spelen, is deze inmiddels gestegen tot boven de 73.000 Amerikaanse dollar per stuk. Dat zal voor veel mensen de vraag oproepen of het nu te laat is om nog in deze digitale valuta te investeren, aangezien de prijs al zo enorm gestegen is sinds het begin.
Hoewel niemand natuurlijk weet wat de toekomst brengt, is de manier waarop Bitcoin ontwikkeld is bijzonder in vergelijking met hoe fiat valuta werkt. Deze is er eigenlijk op gericht dat de waarde behouden zal blijven. Hoe dit precies zit gaan we hieronder verder bekijken. Ondanks dat niemand een glazen bol heeft en de prijs in de toekomst onmogelijk exact te voorspellen is, heeft deze crypto munt alle eigenschappen in huis om nog veel meer waard te worden. Daarom zullen veel mensen investeren in cryptocurrency nog altijd een aantrekkelijk idee vinden.
De geschiedenis blijft zich herhalen
Net als met veel activa die verhandeld worden het geval is gaat de prijs van Bitcoin op een neer. In vergelijking met veel aandelen die op de grote beurzen te vinden zijn, is het zelfs zeer volatiel. Wanneer we echter kijken naar de geschiedenis van de grootste crypto munt valt een ding op en dat is dat uiteindelijk de weg omhoog altijd weer gevonden wordt. Er is geen enkel aandeel waar zo enorm veel rendement op gehaald had kunnen worden als de Bitcoin. Mocht je hier 10 jaar geleden in hebben geïnvesteerd dan had je hoe dan ook enorm veel geld kunnen verdienen.
Door de jaren heen zijn er verschillende periodes te zien waarop de prijs enorm stijgt. Deze zogenaamde bull runs tonen aan dat de Bitcoin koers gedurende een periode enorm hard stijgt. Zo schommelde de prijs begin 2013 nog rond de 13 Amerikaanse dollar en steeg deze tot 1.200 dollar aan het einde van hetzelfde jaar. Na deze eerste echte bull run hebben we er nog een aantal gezien en dat heeft steevast met de Bitcoin halving te maken. Bij ieder halving ontvangen miners 50% minder inkomsten uit het minen, waardoor er dus meer schaarste wordt gecreëerd. Tijdens de gehele cyclus van deze crypto is te zien dat in de periode voor en na de halving de prijs flink stijgt.
Gedecentraliseerde cryptocurrency met alles in eigen beheer
Bitcoin is een zogenaamde gedecentraliseerde cryptocurrency. Dit betekent eigenlijk dat er niemand de baas over is zoals bij fiat valuta bijvoorbeeld wel het geval is met centrale banken. Deze eigenschap zal in de toekomst alleen maar belangrijker gaan worden. Wanneer investeerders hun geld bij een bank hebben staan en deze failliet gaat zullen ze hun geld niet meer terugzien. Dat is bij Bitcoin niet het geval, want je beheert zelf je coins en hebt deze in een wallet staan waar alleen jij toegang tot zult hebben.
Dit is voor veel mensen een argument om toch in Bitcoin te investeren. Niemand zal overigens bij je coins kunnen als je deze goed opslaat en niemand kan er iets mee doen. Daarnaast kan handelen via de blockchain als je dat wil volledig anoniem. Je kunt iemand Bitcoin sturen terwijl deze alleen je wallet adres zal zien als je dit direct doet en geen exchange gebruikt als tussenpersoon. Daarnaast zijn er bij internationale transacties, in tegenstelling tot bij banken, geen exorbitant hoge kosten. Ook zul je geen dagen hoeven te wachten voordat het geld eindelijk een keer binnen is of de ontvanger het krijgt, want dit gebeurt vrijwel gelijk.
Er is een vast aantal Bitcoins in omloop
Bitcoin heeft een zogenaamde fixed supply. Wanneer je normale investeringen doet zul je er rekening mee moeten houden dat alle kosten in de loop der jaren omhoog gaan dankzij inflatie. Hoewel je investering dus veel meer waard kan worden, zullen de kosten voor levensonderhoud in de tussentijd ook gaan toenemen. Dit zijn de directe gevolgen van het beleid van gecentraliseerde banken, die geld kunnen blijven bijdrukken als ze willen, waardoor de waarde van fiat valuta verder zal dalen. Hier hebben de anonieme ontwikkelaars van Bitcoin een oplossing voor gevonden die ervoor zorgt dat de waarde behouden kan blijven.
Er kunnen namelijk geen Bitcoins worden bijgemaakt. Het totale aantal Bitcoin dat er zal zijn is nu al bekend en zal rond de 21 miljoen liggen in 2040. Rond dit moment zal de laatste Bitcoin worden gemined en zullen er geen meer bij gaan komen. Zo kan de voorraad niet worden gemanipuleerd en zal de waarde normaal gesproken alleen maar verder toenemen. In de tussentijd zijn er ook nog mensen die hun coins kwijtraken waardoor er nog meer uit de voorraad weg is. Daardoor heeft Bitcoin alle elementen om ook in de toekomst juist alleen maar in waarde te blijven stijgen en tegen inflatie en andere economische problemen bestand te zijn.