Is gebruikmaken van een crypto trading bot interessant of niet?

Wanneer je gaat participeren in de cryptowereld zal je kunnen vaststellen dat je dat op twee verschillende manieren kan doen. In eerste instantie is het mogelijk om te investeren in crypto voor de lange termijn. Daarnaast kan je er echter ook voor kiezen om actief te handelen. In het laatste geval betekent dit concreet dat je niet zozeer focust op het rendement op lange, maar wel op korte(re) termijn. Dit betekent in principe dat je aan het handelen moet slaan, iets wat in eerste instantie veel eenvoudiger lijkt dan het werkelijk is. 

Voor heel wat mensen die dit doen geldt dan ook dat ze geconfronteerd worden met een bepaald verlies in plaats van een rendement. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Om dit risico te beperken maken heel wat mensen gebruik van een zogenaamde crypto trading bot. Deze bot handelt geheel automatisch in crypto terwijl jij alleen maar de rendementen hoeft op te strijken. Klinkt natuurlijk geweldig, maar is een dergelijke bot gebruiken in de praktijk wel echt zo interessant? Je ontdekt er alles over hier in dit interessante blogartikel!

Wat is een crypto trading bot precies?

Voor een crypto trading bot geldt dat ze je de mogelijkheid biedt om het handelen te optimaliseren. Voor het woord ‘bot’ geldt dat ze afstamt van ‘robot’. Het gaat hierbij dus om een stukje software dat is geprogrammeerd om een bepaalde handelsstrategie uit te voeren. De bot zal deze ingevoerde instructies nauwkeurig opvolgen om te kunnen handelen op de markt. Een cryptobot handelt in de praktijk dus altijd volgens regels die werden voorgeprogrammeerd.

Voor gebruikers geldt dat ze deze regels evenals instellingen zelf kunnen aanpassen. Op deze manier kan een zo groot mogelijk succes worden behaald. De mate waarin er door een bot een keuze wordt gemaakt is afhankelijk van niet alleen de ingestelde regels, maar ook van de prijsontwikkelingen die zich hebben voorgedaan binnen de markt. Vaak is het zo dat een crypto trading bot zelf over de kennis en mogelijkheden beschikt om de marktontwikkelingen te volgen en zelfstandig te handelen.

Op welke voordelen kan je rekenen bij het gebruik van een trading bot?

Voor een crypto trading bot geldt dat ze zich kenmerkt door verschillende voordelen. Voor een dergelijk stukje software geldt bijvoorbeeld in eerste instantie dat ze behoorlijk efficiënt werkt. Bovendien beschikt ze over de mogelijkheid om diverse taken (tegelijkertijd) uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat je als gebruiker eigenlijk zelf helemaal geen omkijken meer zal hebben naar het handelen. Voor een bot geldt ook dat ze één van de belangrijkste pijnpunten wegneemt waar beleggers in de praktijk steevast mee worden geconfronteerd, namelijk hun emoties. 

Voor een bot geldt dat ze geen emoties heeft waardoor ze louter en alleen afgaat op analytische data en de regels waarmee het geprogrammeerd is. Dit heeft als gevolg dat de software doorgaans over de mogelijkheid beschikt om betere beslissingen (of in ieder geval niet gebaseerd op emotie) te nemen dan mensen waardoor er dus veel meer uitzicht kan worden gehouden op het behalen van een interessant rendement. 

Door gebruik te maken van een crypto trading bot zal je bovendien kunnen vaststellen dat je merkelijk sneller zal kunnen handelen dan mensen. Op deze manier kunnen niet alleen de winsten toenemen, daarnaast kunnen ook de verliezen worden ingeperkt. Bovendien is het zo dat een crypto trading bot steeds online is en daardoor beschikbaar is om te handelen. 

Verder kan je in theorie alle markten tegelijkertijd bijhouden, terwijl je als mens maar je oog op een paar markten tegelijk kan houden. Dus biedt het in principe meer kansen.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

Bovenstaande voordelen zullen bij menig aantal (nieuwe) crypto investeerders uiteraard als muziek in de oren klinken. Dit gezegd hebbende is het zo dat er zeker niet alleen maar voordelen aan het gebruik van een bot verbonden zijn. Je moet dan ook zeker even stil blijven staan bij de nadelen. Wat deze nadelen betreft dien je rekening te houden met de onderstaande zaken:

  1. Het instellen van een crypto trading bot vereist heel wat (technische) kennis;
  2. Crypto trading bots zijn uiteraard niet perfect en kunnen ook zeker fouten maken;
  3. Een crypto trading bot werkt met een API waardoor er altijd sprake is van een veiligheidsrisico; 

Voor heel wat mensen die zelf niet over de vereiste kennis beschikken om te handelen in crypto geldt dat ze op zoek gaan naar informatie over het gebruik van een crypto trading bot. Echter is dat niet meteen waar dergelijke software voor is bedoeld. Sterker nog, eigenlijk kan er worden gesteld dat dergelijke software voornamelijk of zelfs uitsluitend geschikt is voor de meer ervaren traders. Alleen voor hen is het namelijk mogelijk om de nodige variabelen in te kunnen stellen zodat de bot op de meest efficiënte en bovendien ook betrouwbaarste manier kan werken.

Denk ook goed na dat als het daadwerkelijk makkelijk is om met een crypto bot geld te verdienen is, iedereen dat waarschijnlijk zal doen. Mocht je goed zijn met technische kennis rondom het handelen, dan kan het interessant zijn. Ook als je je daar in wilt verdiepen kan een crypto bot je helpen. Maar het is heus niet de heilige graal, en er zijn genoeg mensen die er alleen maar geld op verliezen.

Plaats een reactie