Waarom een ETF de cryptomarkt (nog) toegankelijker zal maken

Er wordt reeds heel wat jaren gepraat over de lancering van een Bitcoin ETF. Inmiddels heeft er reeds een exemplaar het levenslicht gezien op de Canadese markt, maar het blijft vooral uitkijken naar het moment waarop er een Amerikaanse ETF wordt gelanceerd. Wanneer dit gebeurt zou dat volgens heel wat aanhangers van de nummer één cryptovaluta in de wereld meteen kunnen zorgen voor een sterke (extra) rush op BTC.

Toch moet het gezegd dat het lanceren van een dergelijke ETF in eerste instantie eenvoudiger gezegd lijkt dan gedaan. Zou je hier graag meer over te weten willen komen? We vertellen je graag waarom een Bitcoin ETF de cryptomarkt nog toegankelijker zou maken. 

Wat is een ETF?

ETF is eigenlijk de afkorting voor ‘Exchange Traded Fund’. Voor de reguliere aandelenmarkt geldt dat het hierbij dan eigenlijk gaat om een mandje bestaande uit verschillende aandelen waar jij kleine stukjes van aankoopt. Voor een specifieke Bitcoin ETF of bijvoorbeeld Ethereum ETF geldt dat je dan gewoon allemaal kleine stukjes Bitcoin of Ethereum gaat kopen.

Dit kan je perfect doen zonder technische kennis en in allemaal kleine stukjes. Wil je dus met andere woorden tegen zo laag mogelijke kosten periodiek kunnen instappen in Bitcoin of een andere cryptomunt? Dan zou het bestaan van een ETF je daar aardig bij kunnen helpen. 

Bestaat er niet al een Bitcoin ETF?

Het klopt inderdaad dat er reeds sprake is van een Bitcoin ETF die op de markt wordt verhandeld. Dit gezegd hebbende gaat het hierbij om de ‘Purpose Bitcoin ETF’ die werd gelanceerd op de Canadese markt. Op moment van schrijven zou dit fonds reeds zo’n slordige 20.000 Bitcoin in beheer hebben. De verwachting is dat, mocht er op een zeker ogenblik ook een Amerikaanse ETF worden gelanceerd, die holding tot wel 20 keer groter zou kunnen uitvallen. Mocht deze voorspelling daadwerkelijk uitkomen, dan zou dat ervoor kunnen zorgen dat er in geen tijd een grote hoeveelheid aan BTC zou kunnen worden opgeslokt. De kans bestaat dan ook dat dit de koers een impuls zou geven.

Wat maakt het bestaan van een ETF zo interessant?

De lancering van een Bitcoin ETF heeft op de Canadese markt duidelijk gemaakt dat er wel degelijk (veel) vraag naar bestaat. Voor institutionele investeerders die graag ook willen instappen in Bitcoin geldt dat zij op moment van schrijven verplicht zijn om te kijken in de richting van een partij zoals MicroStrategy. Voor heel wat van deze partijen geldt echter dat ze veel liever over de mogelijkheid zouden beschikken om “rechtstreeks” te kunnen investeren in bijvoorbeeld Bitcoin. 

Het bestaan van een ETF kan niet alleen omwille van bovenstaande redenen interessant zijn. Wat namelijk bovendien ook te denken van het feit dat je op deze manier periodiek kan instappen via de beurs in Bitcoin en andere cryptocurrencies door middel van de DCA-methode? Voor de ‘dollar cost average’ methode geldt dat ze het mogelijk maakt om periodiek in te stappen en op die manier de gemiddelde aankoopprijs van je holdings te verkleinen. Bovendien is er om in te stappen in een ETF ook geen technische kennis vereist. Zo kunnen aanzienlijk meer beleggers worden bereikt. 

Bovenstaande is uiteraard niet alles. Daarnaast is het zo dat de komst van een ETF ook het veiligheidsrisico zou uitschakelen waarvan vaak sprake is bij crypto investeringen. Voor heel wat investeerders geldt namelijk dat ze hun holdings kwijtraken, bijvoorbeeld omdat ze hun key kwijtraken. Anderzijds zijn er ook aan het aanhouden van cryptomunten bij bijvoorbeeld een exchange of in een online wallet risico’s verbonden. Voor al deze risico’s geldt dat ze eigenlijk perfect het heeft kunnen worden geboden wanneer wordt geïnvesteerd middels een crypto ETF. Hoewel ook gezegd moet worden dat ETF houders ook de keys in theorie zouden kunnen verliezen, al hebben zij hun bescherming daarvoor waarschijnlijk een stuk beter op orde.

Waarom doet de SEC moeilijk over crypto ETF’s?

Het mag duidelijk zijn dat de introductie van een Bitcoin of een andere crypto ETF op de markt heel wat interessante voordelen met zich mee zou brengen. Toch lijkt het ernaar uit te zien dat de SEC dit zo lang mogelijk tegen wil houden. Voor heel wat fervente aanhangers van de cryptomarkt geldt dat zij dit helemaal niet begrijpen. Toch zijn er een aantal redenen aan te halen waarom de SEC er in principe alle baat bij heeft om zo lang mogelijk de introductie van zo’n Amerikaanse ETF uit te stellen. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende redenen:

  1. Het geld dat naar de cryptomarkt vloeit wordt onttrokken aan de reguliere markt; 
  2. De cryptomarkt kenmerkt zich nog altijd door stevige marktmanipulaties; 

In het bijzonder de combinatie van beide bovenstaande factoren heeft er toe geleid dat de SEC zich op dit ogenblik nog niet geroepen voelt om een definitieve uitspraak te doen met betrekking tot de aanvragen die ze heeft ontvangen. Dit gezegd hebbende is de verwachting dat dit niet lang meer op zich zal laten wachten. Bijna met absolute zekerheid zou er (mede gelet op het toenemende aantal aanvragen) toch zeker in de loop van het jaar 2021 een beslissing moeten vallen. 

Plaats een reactie