Besparen op Bitcoin kopen door te vergelijken

Het spreekt voor zich dat Bitcoin net als andere cryptocurrencies steevast over een bepaalde waarde beschikt. Voor heel wat mensen geldt dat zij ervan uit gaan dat deze waarde is vastgesteld. Met andere woorden, eender bij welke broker of bij welke exchange men Bitcoin gaat kopen, de prijs is altijd hetzelfde.

Dat is niet helemaal waar.

Het is namelijk zo dat er bij het uitvoeren van een bepaalde transactie altijd bepaalde kosten worden aangerekend. Daarnaast is het ook mogelijk dat er sprake is van een zogenaamde “spread”. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de prijs onderling tussen de verschillende crypto aanbieders aanzienlijk kan verschillen. Een vergelijking uitvoeren zou er dan ook zomaar voor kunnen zorgen dat je jouw posities in Bitcoin voordeliger kan innemen. 

De prijs van Bitcoin is wel degelijk afhankelijk van de broker of exchange

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de prijs die voor Bitcoin bij verschillende brokers en exchanges wordt aangerekend. Wanneer we op dit vlak een vergelijking uitvoeren kunnen we vaststellen dat er wel degelijk sprake is van bepaalde verschillen in prijs onderling. De kans dat je bij elke broker of exchange die je opneemt in je vergelijking dezelfde prijs voor een Bitcoin gaat betalen is dan ook ongelofelijk klein. Deze prijs kan je dus reeds gaan vergelijken. Door er de broker of exchange met de laagste prijs tussenuit te halen kan je dus reeds besparen. Er is echter meer. 

Eveneens van belang om rekening mee te houden zijn de kosten waarmee je kan worden geconfronteerd bij het kopen van Bitcoin. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er een bepaalde commissie wordt aangerekend. Deze commissie wordt doorgaans automatisch ingehouden van het bedrag aan BTC dat je ontvangt. Je ziet deze kost dus eigenlijk niet echt, maar ze is er wel. Ook deze kost is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Duik dus altijd even in de voorwaarden van de broker of exchange waar je gebruik van gaat maken zodat je deze kost precies kan achterhalen. Zo beschik je direct over een extra manier om de kostprijs van je aankoop te drukken.

Is het mogelijk om een bepaald voordeel te behalen op je transactiekosten?

Bij Bitcoin kopen dien je er ook rekening mee te houden dat het veelal mogelijk is om op één of meerdere manieren de prijs van je aankoop te drukken. Neem nu bijvoorbeeld een exchange zoals Binance. Zij staat erom bekend over haar eigen BNB-token te beschikken. Houders van deze token kunnen ervoor kiezen om hun transactiekosten af te rekenen in BNB. Dat zorgt er in de praktijk uiteraard voor dat je positie in deze token verkleint, maar daar staat wel tegenover dat je kan rekenen op een aantrekkelijke korting op de transacties die je uitvoert. 

Binance is uiteraard niet de enige partij waarbij een korting zoals hierboven beschreven kan worden bekomen. Er zijn dan ook heel wat andere partijen op de markt terug te vinden die je eveneens een dergelijk voordeel kunnen aanbieden. De voorwaarden hiervoor kunnen uiteraard wel verschillend zijn. Hoe dan ook is ook dit zeker een interessante factor om aandacht aan te besteden op het ogenblik dat je van plan bent om over te gaan tot het kopen van Bitcoin. 

Extra aandachtspunten om rekening mee te houden

Het is compleet normaal dat mensen die van plan zijn om Bitcoin te kopen er in eerste instantie voor kiezen om op zoek te gaan naar de partij die hen de voordeligste kosten kan aanbieden. Dit gezegd hebbende is het zo dat niet alleen maar de kosten van belang zijn. Uiteraard hebben ze een bepaalde impact op het rendement waar je uiteindelijk op kan rekenen, maar dat is niet alles. Je  dient bijvoorbeeld ook rekening te houden met de plaats waar je, je tokens gaat aanhouden. Is dit bijvoorbeeld op het platform van de exchange of de broker zelf? Of ga je ervoor kiezen om de tokens te versturen naar een hardware wallet waar ze bijgehouden kunnen worden? 

In het bijzonder voor mensen die traden is het van belang om hun tokens te kunnen parkeren bij een betrouwbare partij. Lang niet elke voordelige exchange slaagt er in de praktijk namelijk in om dezelfde mate aan veiligheid te bieden als een andere partij, in tegendeel. Wanneer je van plan bent om je tokens direct weg te zetten naar een hardware wallet speelt dit aspect uiteraard veel minder. In ieder geval, door te vergelijken zal je in de praktijk meer dan waarschijnlijk altijd de aankoopprijs van je Bitcoin (en eventuele andere cryptocurrencies) duidelijk kunnen drukken.

Plaats een reactie